Edipsos

Edipsos je lepo uređen gradić, smešten između bujnog zelenila i tirkiznih voda Evijskog zaliva. Nalazi se na 10km od luke Agiokampos. Izuzetnost ovom letovalištu daju i termalni lekoviti izvori, sa temperaturom vode od 34 do 70 stepeni. Voda izvire iz dubina od 3000m i uliva se neposredno u Egejsko more. Zbog svojih lekovitih karakteristika, mineralni izvori Edipsosa poznati su još iz antičkog vremena.

U bližoj i daljoj prošlosti, mnoge poznate ličnosti posećivale su ovo mesto, od filozofa Aristotela i Careva Adrijana i Marka Aurelija, pa do Srpskog kralja Petra I Karađorđevića, zatim Vinstona Čerčila, Marije Kalas, Aristotela Onazisa i mnogih drugih.

Danas je Edipsos moderno letovalište, koje posetiocima nudi izuzetnu priliku da uživaju u kombinaciji banjskog i morskog turizma. Ima dobro razvijenu turističku infrastrukturu: mnogobrojne hotele, vile sa studijima i apartmanima, spa centre, restorane, taverne, restorane brze hrane, poslastičarnice, igrališta za decu, lokalnu pijacu i brojne prodavnice i super markete.

U samom Edipsosu postoje dve manje i uže plaže sa mešavinom peska i šljunka. Prva se nalazi u centru mesta, pored male luke, a druga je peščana plaža na samim termalnim izvorima, gde voda izvire iz stena i uliva se direktno u more. U neposrednoj blizini (2km) se nalazi i oko 3km dugačka, peščana plaža mestašceta Agios Nikolaos. Zbog svoje raznovrsnosti, ovo letovalište rado posećuju kako porodice sa decom, starije osobe, tako i mlađi i aktivniji gosti.