Kiten

Kiten se nalazi na krajnjem jugoistočnom delu Bugarske. Jedno je od najpopularnijih letovališta barem kada je reč o turistima iz Srbije. Ovaj gradić je relativno novije letovalište koje je nacionalnim odmaralištem proglašeno 1962. godine. Kiten je poznat kao mirnije mesto, sa mirnim morem i prepoznatljivim sitnim peskom. Savršeno je mesto za porodice ali i za ljubitelje vodenih sportova poput jedrenja, podvodnog ribolova i ronjenja.

Klima je dosta prijatna, prosečna temperatura vazduha tokom letnjih meseci je 28 stepeni, a temperatura vode kreće se oko 26 stepeni. Od Sofije je udaljen oko 450 kilometara istočno, a od Burgasa 50 kilometara. Kiten nije mesto sa nekom burnom i zanimljivom istorijom i pre svega je namenjen i okrenut turizmu. Jedina zaovstavština su ostaci antičke tvrđave Urdoviza. Zanimljiv za obilazak je i lokalni muzej u kome se čuvaju i predmeti svih civilizacija koje su prošle kroz Kiten. Iako se ne zna precizno ko je bio vladar ove tvrđave, pretpostavlja se da je ime dobila po Bugarki Stani Urdovizki koja je bila udata za sultana.

Kiten je smešten između dve plaže. Plaža Atliman nalazi se na severu, dok je sa druge strane plaža Karagač. Plaža Atliman je posebno atraktivna zbog peskovitih dina i prekrivena je zlatnim peskom. Izuzetno je mirna plaža, bez prevelike buke, a i more je dosta mirno. Između ove dve plaže proteže se poluostrvo Urdoviza. Obe plaže pružaju puno mogućnosti za najrazličitije aktivnosti poput ronjenja, skijanja na vodi, surfovanja i jedrenja. Takođe, na obe plaže možete iznajmiti i ležaljke i suncobrane ili se skloniti u neki od manjih barova.

Više o mestu

Kiten je poznat kao mesto sa puno restorana i taverni. I većina hotela može se pohvaliti svojim restoranima sa kvalitetnom raznovrsnom hranom ali i sa prelepim pogledom na more. Uglavnom su neizbežni tradicionalni bugarski specijaliteti ali i morski plodovi i roštilj. Najpopularniji restorani su Ameliya, Gorski Rai, restoran Ahtamar, picerija Living Room, restoran Sezoni i Laguna. U Kitenu se nalazi i veliki broj noćnih klubova, a najpopularniji su Zangador koji se nalazi na samoj obali, Jamajka, Royal, Karibi, noćni bar Sigma i rok klub Tekila.

Iz Kitena se često organizuju izleti do Primorskog, Nesebra i Sunčevog Brega. Tako da ukoliko Vam njegove plaže dosade možete se prošetati do ovih obližnjih letovališta. Nesebar se može pohvaliti sa dve lepe plaže koje se nalaze u novijem delu grada. Dužine su oko 8 kilometara i južna gleda na stari deo grada, a veća je spojena sa Sunčevim Bregom. Peščana plaža letovališta dugačka je 10 kilometara. Zanimljivo je da je ova plaža sastavljena od dina. Ovo je ujedno i najprometnija plaža koja obiluje barovima i kafićima.

Najveći bugarski akva park nalazi se u Sunčevom Bregu. Posetiocima su na raspolaganju brojne atrakcije u bazenima ali i koktel barovi i restorani. Kada vam plaža Sunčevog Brega dosadi možete prošetati do neke od nesebarskih plaža. Ova dva mesta skoro pa da su spojena i udaljena su samo 5 kilometara. Ukoliko pak želite da osetite duh stare i ruralne Bugarske, možete obići sela Jasna Poljana i Pismenove. Osim ljubaznih domaćina ono što će Vas ostaviti bez daha su i tradicionalni bugarski recepti koji se tu pripremaju.

U blizini Kitena nalazi se i prelepa planina Strandža. Na njoj se nalazi i prirodni park koji je osnovan 1995. godine. Za ovu planinu sa razlogom se govori da je živi muzej s obzirom na neverovatnu prirodu i istorijsko bogatstvo koje se čuva ovde. Predeo je stanovište mnogih životinjskih i biljnih vrsti koje nećete sresti u ostalim delovima Bugarske.