Kalitea je mesto koje se nalazi na 90km od Soluna i jedno je od najpoznatijih i najpopularnijih letovališta Severne Grčke. Dobila je ime po grčkoj reči Kalithea što u prevodu znači lep pogled ili vidikovac. Mesto je poznato po lepim peščanim plažama, tirkiznoj boji vode, kafeima koji se nalaze na liticima sa kojih se pruža nezaboravan pogled na zaliv Toroneos i poluostrvo Sitoniju.

Kalitea je najpoznatije mesto na Halkidikiju za noćni provod sa brojnim barovima i noćnim klubovima  koji se nalaze van naseljenog dela mesta. U Kalitei se nalazi i veliki broj prodavnica, taverni, poslastičarnica, pekara, radnji koje prodaju kožu i krzno, suvenirnica, marketi Masutis i Marinopulos, banke i bankomati, rent-a-car, taxi stanica. U mestu takođe postoji apoteka i privatna lekarska ambulanta.

Turisti iz okolnih mesta dolaze u ovo mesto u potrazi za dobrim provodom. Takođe, tu se nalazi i nekoliko važnih arheoloških lokaliteta, kao što su hramovi Dionisu i Zevsu. Od Soluna do ovog mesta ide desetak autobusa dnevno i stiže se za oko sat i po. Idealno mesto za avanturiste, mlade i one koji se tako osećaju.