Kotor

Kotor je grad na krajnjem severoistoku Boke Kotorske, jednog od najlepsih zaliva na svetu. Kada je u pitanju letovanje, Kotor je po mnogo čemu neprevaziđena destinacija za letovanje u Crnoj Gori. Prepoznatljiv najviše po svojoj kulturnoj baštini, prelepoj arhitekturi i nezaboravnoj atmosferi oslikanom karnevalima, manifestacijama i mnogim drugim letnjim dešavanjima. To su samo neki od razloga da se ove godine odlučite baš za Kotor.

Uvršten u listu svetske baštine zbog svoje urbane arhitekture, kulturnog nasleđa i prekrasnog prirodnog ambijenta. Stari Grad Kotor je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u ovom delu Mediterana, okružen liticama Orjena i Lovćena.

Turiste generalno najviše privlače prirodne lepote kotorskog zaliva. Isto tako i sam srednjevekovni grad sa svojim kamenim crepovima, uskim uličicama, mnoštvom trgova i predivnom zaostavštinom Mletačke Republike. Takođe, nezvaničan simbol ovog lepog primorskog grada su mačke, pa se nemojte čuditi kad ih budete sretali na svakom koraku, site i zadovoljne.

Danas je Kotor jedan od najposećenijih gradova na crnogorskom primorju, kako zbog bogate istorijske povesti, tako i zbog bezbrižnog duha.

Više o Kotoru

Kada je u pitanju Kotor Crna Gora i njeni ostali srednjovekovni gradovi najčešće poseduju kamenite plaže, koje se uglavnom nalaze ispred hotela. Na njima ćete uvek naći suncobrane i ležaljke, kao i sve drugo što vam može zatrebati tokom vašeg svakodnevnog izležavanja. Pored kameniih, postoje i dve manje peščane plaže koje se nalaze u mestima Orahovac i Ljuta, nekoliko kilometara dalje od Kotora, pravac ka Risnu. Ako volite da se provozate malo više, možete posetiti i druge plaže u okolini koje su vredne posete. Pored toga, ako želite da malo začinite svoje letovanje, kada je u pitanju Kotor izleti su mnogobrojni, pa tako možete posetiti staru crnogorsku prestonicu Cetinje, ili možda Skadarsko jezero.

Stari grad Kotor je najbolje očuvan sredjovekovni lokalitet koji je zaista istrajao u očuvanju svog originalnog srednjovekovnog izgleda. Tipičnog za gradove nastale u periodu između 12. i 14. veka. Ovaj grad je prvobitno osnovan kao grčka kolonija u 3. veku pre naše ere, nakon čega je prvo pao pod vlast Rimljana, a potom i Vizantijskog carstva. Nakon ovih velikih imperija, na red je došla i Venecija, pa se slobodno može zaključiti da je grad imao i više nego burnu istoriju. 1979. godine stavljen je pod zaštitu UNESCO-a, i time ubrojan na listu svetske kulturne baštine.

Hoteli u Kotoru su najbolji vid smeštaja koji možete poželeti za sebe ako se odlučite za Kotor letovanje. Odlično opremljeni i sa savršenom uslugom, Kotor hoteli su tu da vaš odmor učine što ugodnjim, kao i da vam omoguće da se u potpunosti opustite.