Zlatni Pjasci

Zlatni Pjasci su najpoznatije letovalište na severu Bugarske crnomorske obale. Zlatni Pjasci se nalaze 20 km od trećeg po veličini grada u Bugarskoj, Varne. Legenda kaže da su pirati ovde iskopali zlatno blago. Međutim, zbog toga su kažnjeni i pretvoreni u žuti pesak koji se na Suncu presijava i daje zlatnu boju plaži. Otuda i samo ime letovališta – Zlatni Pjasci.

Sama plaža je u Zlatnim Pjascima duga je 8 km i duž nje se prostire veliki broj hotela. Hoteli su većinom novoizgradjeni ili renovirani. Neki od njih pripadaju poznatim hotelskim lancima zbog čega veliki broj turista iz celog sveta odlučuje letovanje u Zlatnim Pjascima.  Većina hotela u Zlatnim Pjascima ima moderne spa centre i bazenima sa termomineralnom vodom i bogate sadržaje kako za odrasle tako i za decu.

Sezona u Zlatnim Pjascima traje od maja do oktobra, a činjenica da je u ovom delu crnomorske obale veoma čist vazduh i blaga klima, kao i da je područje bogato mineralnim izvorima i lekovitim blatom čine Zlatne Pjaske rado posećenim odredištem tokom cele godine, a naročito kao odredište za letovanje.

U Zlatnim Pjascima se nalazi najveći centar za ronjenje na bugarskoj obali   “Padi”, kao i najveći Aqua park, što posebno privlači porodice sa decom, a ni po broju diskoteka i klubova namenjenih mladima, letovalište ne zaostaje u poređenju sa ostalim evropskim letovalištima.