Stara Planina

Stara planina nalazi se nedaleko od Knjaževca. To je najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj. Fascinantna lepota i netaknuta priroda obeležja su Stare planine. Kao jedna od najlepših planina naše zemlje predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Stara planina predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i nalazi se u prvoj kategoriji prirodnih bogatstava.

Gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire je od 1.100 do 1.900 m.  Stara planina ima odličan potencijal za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

Skijanje na Staroj planini

Vrh Babin zub nalazi se na nadmorskoj visini od 1.758 m.  Jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno od Midžora (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i Srbije. Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Sadržaj skijaškog centra Babin zub čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša kapaciteta 1.400 skijaša na sat. Takođe postoji i ski lift tipa sidro na stazi “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat ali i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”.

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Razvoj Stare planine

Ovo je samo početak razvoja skijaškog centra na Staroj planini. Izgradnjom sistema žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji. Posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.