Fetije

Fetije je nekadašnja značajna trgovačka luka a danas sve prestižnije letovalište koje osvaja lepotom netaknute prirode i svojim peščano-šljunkovitim plažama. Okruženo je divnim kedrovim i borovim šumama. Fetije je sinonim za relaksaciju i uživanje. Letovalište je smešteno na 60 km od aerodroma Dalaman. Nalazi se južno od Marmarisa, a poseduje jednu od najlepših plaža na čitavoj turskoj obali. Izlazi na mesto susreta prelepih mora: Egejskog i Sredozemnog. Sem toga, mesto Fetije ponosi se i razvijenim turističkim potencijalima, te mnogobrojnim sadržajima koje nudi.

Fetije je najpopularnije upravo zbog neverovatnih pejzaža sa plažama i morem, na koje niko ne ostaje ravnodušan. Na obali, 12 kilometra od centra grada nalazi se Oludeniz – Plava laguna, zvanično najlepša i najslikanija plaža ovog dela Mediterana. Poznata je po svojim nijansama tirkizne i akvamarin plave boje vode. Plaža već godinama ima plavu zastavicu i jako često se svrstava među 5 najboljih plaža na svetu, po oceni putnika i raznih putnih časopisa i emisija. Svako ko je ikada video beli šljunak i pesak i kristalno čisto more Plave lagune to vam može potvrditi.

Ako želite da vam leto u Turskoj ostane u sećanju kao adrenalinski odmor, onda isprobajte ronjenje ili paraglajding. Pogled s neba na ovaj predeo neverovatne lepote je sasvim sigurno nezaboravno iskustvo. Isto važi i za ronjenje sa sipama, morskim kornjačama, tunama i raznim drugim morskim vrstama.

Dok se Plava laguna nalazi južno od letovališta Fetije, na suprotnoj strani 4 kilometra severno naići ćete na još jednu bajkovitu plažu. U pitanju je plaža Calis, prirodni rezervat i stanište morskih kornjača. Na ovoj plaži pronaći ćete uživanje zahvaljujući akva parku, suncobranima i ležaljkama, kao i brojnim kafićima i barovima za opuštanje.

Više o mestu

Blizu grada Fetije se nalaze ostaci tvrđave koju su izgradili vitezovi sa Rodosa (15. vek). U drevnim vremenima, Fetije su mesto koje je bilo poznato pod imenom Telemsos (na čijim ruševinama je izgrađeno ovo moderno letovalište). Grad je važio za centar proročanstva, bio je bogat i veoma kulturan tokom helenskog i rimskog perioda, o čemu svedoče mnogobrojne antičke ruševine. Telmesos je bio najvažniji grad Likije, a njegova istorija počinje u 5. veku pre nove ere.

Arheološka i etnografska postavka u Muzeju Fetije vratiće vas u slavna vremena ovog grada. Brojni keramički i bronzani predmeti, skulpture, nakit i različiti ukrasi deo su bogate muzejske riznice koja će vas zadiviti. U gradu se nalazi i tvrđava koju su podigli vitezovi Svetog Jovana još u 11. veku, kao i ostaci drevnog grada Leton. Ruševine rimskog amfiteatra koji je podignut na ruševinama helenskog pozorišta još jedan su trag uzbudljivih prohujalih vremena u gradu Fetije.

Uz ovako dugu, burnu i zanimljivu istoriju, nema sumnje Fetije letovanje pretvaraju u mnogo više od uživanja na najlepšim plažama Mediterana. Na svakom koraku osetićete specifičnu orijentalnu atmosferu ovog mesta i uživaćete u ovom ambijentu.

Velika i modernizovana marina, živopisni orijentalni bazari, zanatske radnje, brojni kafići i prodavnice, detalji su ovog turističkog grada. Baš ovde možete kupiti autentičan ručno tkan ćilim, nakit ili odeću u orijentalnom stilu, kao i različite posude od keramike i grnčariju. Noć u Fetijama znači dobar provod u nekoj od diskoteka, kafea ili restorana s muzikom za svačiji ukus ukrašenom zavodljivim trbušnim plesom.

Hoteli su uglavnom smešteni kraj same obale, a poseduju mnoge atraktivne sadržaje, bazene i izvrsnu uslugu. Sem prirodne lepote, koja u ovom mestu ne manjka, turiste privlače i povoljna klima, takve i cene, kao i ljubaznost lokalnog stanovništva.