Mahdia

Mahdia je mali obalski grad i nalazi se južno od Monastira i jugoistočno od Soussea. Na uskom poluostrvu, koje je od ostatka kopna, na najužem delu, odvojeno jedinom gradskom kapijom, Skifa el Kahla (Mračni prolaz). Kapija se nekada nalazila usred masivnih, 10 metara debelih zidina, koje su Španci srušili u XVI veku. Danas je oko 50 m dugačak tunel kroz koji se ulazi u medinu iz XVI veka. Mahdia ima dugu i burnu istoriju. Razlog da se grad osnuje na ovom poluostrvu bio je da se sagradi vojna baza odakle bi El-Mahdi mogao da napadne i konačno osvoji svoj glavni cilj, Kairo.

Prestonica Fatimida bio je od 921. godine, ali i meta mnogih osvajača. Unutar grada živela je porodica i svita prvog kalifa dinastije Fatimida, dok je stanovništvo živelo izvan gradskih zidina. Fatimidi su ubrzo napustili Mahdiju. Grad je počeo da se trgovački razvija, da bi u XIV veku postao veoma bogato i ugledno mesto u ovom delu Mediterana. Problemi su nastali kada su se kod Mahdije u XVI veku sukobili Španci i Turci. Španci su uspeli da osvoje grad, ali su 4 godine kasnije bili primorani da se povuku. Tom prilikom su porušili džamiju Fatimida iz X veka, a na istom mestu je 1965. podignuta njena replika.

Više o mestu

Medina je danas glavna turistička atrakcija. Proteže se 1,5 km, od zidina na početku poluostrva do njegovog špica. Tu se nalazi svetionik Cap d’Afrique. Kraj ulaza u medinu nalazi se maleni Arheološki muzej, iz kojeg je moguće proći kroz glavni ulaz u tvrđavu, tako zvani Mračni prolaz, i panoramski pogledati grad. Medinu čine uske, krivudave, popločane uličice pune prodavnica suvenira, tkačkih radnji, lokalnih kafea, malih galerija. Bordž El-Kabir, tvrđava iz XVI veka tipičan je primer arhitekture tog doba.

Na samom špicu poluostrva nalazi se groblje i ostaci luke Fatimida. Mahdia ima i novi deo, sagrađen pod francuskim protektoratom, kada se veliki deo pripadnika srednje klase preselio izvan medine. Glavna ulica je Avenija Burguiba i tu se nalaze prodavnice, banke, menjačnice, bankomati. Pijačni dan je petak, kada je Mahdija posebno živahno mesto.

Mahdia je uspela da sačuva šarm lokalnog, mirnog tunižanskog mesta. Njena luka je korišćena za snimanje pojedinih scena filma Engleski pacijent. Odlična je polazna tačka za upoznavanje centralnih i južnih delova Tunisa. Turistička zona se pruža uz predivnu peščanu plažu severno od grada i ima mnogobrojne kvalitetne, sadržajne hotele.