Drač

Drač je grad i najveća luka u Albaniji, u zapadnom delu albanske obale Jadranskog mora, samo 39 km udaljen od Tirane i 30 km od međunarodnog aerodroma u Tirani. Drač je gotovo spojen sa Tiranom, glavnim gradom Albanije, beskrajnim nizom hipermarketa i prodavaca automobila. Grad Drač ima oko 100.000 stanovnika. Broj se udvostruči tokom letnjih meseci, kada su brojni posetioci privučeni lokalnim plažama, turističkim znamenitostima i mnogim hotelima. Jadransko more je odlična destinacija za porodični odmor, jer je more toplo i prilično plitko. Prostrane peščane plaže i letnja zabava Drača su izuzetno popularne posetiocima i turistima.

Drač je primorski centar i drevna luka. Grad sa istorijom koja pleni još od doba Starih Rimljana, a potom i vizantijskih Romejaca. Danas je Drač prekrasno uređen grad sa panoramom duž obale Jadrana. Centar je zabave, hedonizma i letnjih uživanja na brojnim, ponekad i po nekoliko kilometara dugim plažama. Turistima koji letuju u Sarandi i Ksamilu, Drač je dostupan i putem povoljnih izleta.

Vekovima najčuveniji grad na jadranskoj obali Albanije, nedaleko udaljen od prestonice, oduvek pod senkom zaostavština drevne Vizantije i slavne renesansne Venecije. Nekada početak najčuvenijeg puta Satrog rimskog carstva – „Via Egnatia“, a danas najmoderniji svet zabave, provoda i nezaboravnih letovanja.

Više o Draču

Drač je pravo malo carstvo najlepših zalazaka sunca. Pregršt udobnih i elitnih hotela i raznovrsnih restorana sa lokalnom, ali i gotovo svim primerima gastronomije sveta. Drač je luka odakle posle nekoliko sati plovidbe možete uživati, recimo, u čarima italijanskog Barija i izraziti poštovanje moštima Svetog Nikole, ali je i polazna tačka možda najlepših jadranskih brodskih ekskurzija. Ipak, do Drača se najbrže i najlakše stiže iz pravca Srbije, uz putovanje modernim auto-putevima. Veliki broj modernih hotelskih kompleksa na jugu i severu grada, večanstveno duge i opremljene plaže i vrhunska usluga, i sve nadomak Tirane koja je tek 30-tak kilometara udaljena, prestonice Albanije, ali i povoljnog šopinga.

Drač je pravi turistički centar, u njemu živi više od 120.000 stanovnika, a veliki broj turista ulepšavaju tamošnju svakodnevicu. Uz veličanstveni Hadrijanov amfiteatar iz antičkog doba, koji je najstariji na Balkanu, brojne muzeje i crkve još iz rano-hrišćanskog perioda, Drač je i mesto romantičnih panorama na Jadran, ali i uživaoca u brojnim gradskim plažama. Nedaleko se nalaze i zaliv Lazli, kao i rt Rodon, mesta sa fantastičnim plažama i oazama prirode, hladovine, mira i spokoja.

Ludi noćni provod, uz bogatu čak i dnevnu zabavu. Brojni klubovi pored plaža, ali i u samom gradu, od kojih većinu krase epiteti najvećih na ovom delu obale. Ljubitelji morskih spevijaliteta, ali i italijanske kuhinje, u Draču će pronaći svoje nove omiljene gastronomske uspomene, uz povoljne cene koje mame da se iznova vraćate baš tim ukusima.