GRČKA LETOVANJE –  APARTMANI LETO

Kada kažemo Grčka letovanje apartmani, svi pomislimo na samo jedno. Na odmor i uživanje. Za Grčka apartmani leto je idealno mesto za vaš odmor. Grčka je na našim prostorima najomiljenija destinacija za letovanje. To je država koja se nalazi na krajnjem jugoistoku Evrope i na jugu Balkanskog poluostrva. Smeštena je na strateški veoma važnom raskršću između Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike. Smeštena između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu i Sredozemnog mora na jugu. Grčka se graniči sa Albanijom na severozapadu, bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom i Bugarskom na severu, i Turskom na severoistoku. Sa površinom, nešto manjom od 132 hiljade km2,  najveća je država na Balkanskom poluostrvu i na 97. mestu je u svetu. Pored kontinentalnog dela zemlje, Grčka obuhvata i preko 1.400 ostrva od kojih su svakako najveća i najznačajnija Krit, Lezbos, Rodos i Krf. Obala grčke je jako razuđena i sa dužinom od preko 13 hiljada km Grčka je na 11. mestu u svetu. Reljef je uglavnom planinski, a najviši vrh je planina Olimp sa nadmorskom visinom od 2.917 m.

LETO – GRČKA KLIMA

Kada je reč o klimi, Grčka letovanje apartmani prvenstveno ima mediteransku klimu, sa blagim, vlažnim zimama i toplim, suvim letima. Ova klima se javlja na svim primorskim lokacijama, uključujući Atinu, Kiklade, Dodekanezi, Krit, Peloponez i delove centralne kontinentalne Grčke. U planinskim oblastima severozapadne Grčke (delovi Epira, Centralna Grčka, Tesalija, Zapadna Makedonija), kao i u planinskim centralnim delovima Peloponeza, uključujući delove prefektura Ahaja, Arkadija i Lakonija, karakteristična je alpska klima sa obilnim snežnim padavinama. U unutrašnjosti severne Grčke, u centralnoj Makedoniji i Istočnoj Makedoniji i Trakiji, karakteristična je umerena klima sa hladnim, vlažnim zimama i toplim, suvim letima. Snežne padavine se javljaju svake godine u planinama i severnim delovima, a kratke snežne padavine retko se javljaju u nižim južnim oblastima, kao što je Atina.

Grčka je izdeljena na 13 periferija, dok se Sveta gora, crkvena država na poluostrvu Atos, nalazi pod grčkim suverenitetom. Svaka od periferija je izdeljena na više prefektura, kojih u Grčkoj ukupno ima 54. Veći gradovi u Grčkoj su još i Iraklion, Larisa, Volos i Rodos. Oko 95% stanovništva su etnički Grci, te se Grčka smatra jednom od etnički najhomogenijih zemalja Evrope. Najbrojnija nacionalna manjina su Albanci, sa udelom u ukupnoj populaciji od oko 4%. Službeni jezik je grčki, a u konfesionalnom pogledu dominira pravoslavno hrišćanstvo (Grčka pravoslavna crkva i Carigradska patrijaršija).

VIŠE O GRČKOJ

Moderni grčki jezik je jezik većine populacije. Moderni grčki jezik koristi isti alfabet koji su koristili i stanovnici u antičkim vremenima. Tokom 19. i 20. veka,  grčki jezik bio je predmet diskusija, a grčki naučnici su pokušali da preurede moderni grčki i da ga naprave sličnijim nekadašnjem jeziku. Oni su uveli Katarevusa formu grčkog jezika koji se razlikovao od Demotike (moderni govorni jezik u Grčkoj) u gramatici, sintaksi i nekim rečima. Od 1976. godine, Demotike je postao glavni jezik u Grčkoj, a posle modernog grčkog najzastupljeniji su engleski i nemački jezik kao i jezici manjina kao što su turski, albanski, bugarski i makedonski jezik.

Grčka apartmani leto je razvijena zemlja sa razvijenim ribolovom, industrijom, i poljoprivredom. Više se gaje masline, duvan, pamuk, grožđe i još neke vrste voća, a koze i ovce su obeležje grčkog stočarstva. Grčka privreda nalazi se pod uticajem stranog kapitala, ali u poslednje vreme jača državni sektor, a samim tim i unutrašnja ulaganja. Poljoprivreda je slabije razvijena zbog nedostatka pogodnog tla ali se sve više navodnjava tako da je svake godine sve veće proizvodnja. Glavne poljoprivredne kulture su: pšenica, kukuruz, ječam, pirinač, masline, agrumi i mandarine. Takođe se praktikuje i vinogradarstvo. Industrija se razvila poslednih 30 godina. Razvijena je obojena metalurgija, prehrambena, tekstilna, hemijska, elektrotehnička, farmaceutska, tekstilna industrija, brodogradnja, kožna i drvna industrija. Takođe postoji i nekoliko rafinerija nafte u Grčkoj. Svakako, Grčka leto apartmani je najpoznatija po turizmu jer ima izlaz na Jadransko i Egejsko more. Zbog mnogobrojnih ostrva, veoma  je primamljiva destinacija mnogim turistima koji vole odmor i uživanje.

Kada je reč o nacionalnoj kuhinji, Grčka obiluje širokim spektrom gastronomskih specijaliteta. Najčešći sastojci grčkih obroka su govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Riba i morski plodovi se najčešće konzumiraju na ostrvima i u velikim gradovima. Ne sme se zaboraviti ni maslinovo ulje koje ovim sastojcima daje lep ukus. Salate se jedu uz glavna jela. Tradicionalno jelo je suvlaki, ražnjić od jagnjećeg ili svinjskog mesa, sa biljnim dodacima i pomfritom. Deserti su najčešće neke vrste voća ili baklava. Ručak je glavni obrok u Grčkoj, i servira se najčešće oko 14 časova, ali zbog obaveza i radnog vremena mnogi Grci ručaju uveče oko 19 časova. Restorani nude bogat izbor jela, tako da za Grke nije neprijatno da uđu u kuhinju restorana i izaberu šta žele iz mnogobrojnih lonaca sa hranom. Grčka leto apartmani su pravi izbor za odmor i uživanje.

Grčka je svakako moderna evropska država, prepuna zanimljivog sadržaja i kulture što je svakako danas čini jednom od nezaobilaznih turističkih destinacija u svetu.

Naša preporuka je da pogledate našu ponudu apartmana za letovanje u Grčkoj svakako posetite Grčku.