Sarti je među najpoznatijim letovalištima na Sitoniji. Nalazi se na drugom prstu Halkidikija. Ovo letovalište gleda ka Svetoj Gori i planini Atos i udaljeno je od Soluna oko 140 kilometara. Obiluje mnoštvom novih vila sa lepim apartmanima, nogobrojnim restorani, tavernama i kafićima. Nadomak plaže nalazi se najveći broj restorana i taverni sa uvek svežim morskim specijalitetima.

Ovaj deo Egejskog mora je veoma poznat po čistoći mora. U samom Sartiju postoje i plaže gde je more uz obalu veoma plitko, pa ga to čini idealnim za porodice sa malom decom. Plaža u Sartiju je peščana, dugačka je oko 3 km i dosta široka. Na plaži se nude raznorazni oblici sportskih aktivnosti. Izmedju ostalog tu je i jet-ski ili paraglajding. Pored toga, na glavnoj plaži i plažama u okolini postoje igrališta, zabavni parkovi, mini terene, pa su na taj način i najmladji posetioci mesta uključeni u zabavu.

Sarti predstavlja idealno odredište za letovanje i  uživanje. Mesto poseduje posebnu draž, jako predusretljive i gostoprimljive meštane. Ima sjajnu plažu i sve što vam je potrebno za kvalitetan i potpun odmor. U Sartiju ne postoje klasične turističke atrakcije, ali je ponuda raznih izleta izuzetno bogata, što je izvanredna mogućnost da Grčku istražite i upoznate na pomalo drugačiji način.

U večernjim satima epicentar zbivanja je svakako glavna ulica, kojs je ujedno i glavno šetalište, promenada. Osim u glavnoj ulici postoji i lepo uredjeno šetalište pored same plaže.

Dolazak u Sarti

Letovalište ima 3 ulaza sa magistrale u 3 dela Sartija, koji se razlikuju po karakteristikama obale na koju izlaze. Prvi ulaz je ulaz u takozvani  stari deo Sartija, gde su izraženiji talasi i pri ulasku u more se brzo dolazi do dubine (na svega par metara od obale). Sledeći ulaz u Sarti vodi na deo plaže sa manje talasa i ulaz u more je pogodniji. Poslednji ulaz vodi u Sarti beach, gde su najmanji talasi i ulaz u more postepen, te je i plićak malo duži.

Sarti je pravi biser Sitonije i definitivno je preporuka za sve generacije. Ovde ćete se susresti sa kristalno čistim morem, zelenilom, mirisom borovih šuma, ali i brojnim sadržajima skoncentrisanim uglavnom u starom delu mesta. Tu je mali trg okružen prodavnicama, tavernama, suvenirnicama. Tu su takođe simpatične isprepletane uličice prepune marketa sa šarenim bojama mediteranskog voća, kafićima, kioscima brze hrane koji mame svojim mirisima.

Ukoliko pak želite nešto više od samog Sartija i želite da uživate u otkrivanju i aktivnijem odmoru, ovo letovalište je onda odlična baza. Jer neke od najlepših plaža i uvala Sitonije i Halkidikija se nalaze upravo na ovoj obali.