Zlatibor

Zlatibor predstavljaju prelepi proplanci zlatnog bora po kojem je ova planina dobila ime. Zlatibor mami uzdahe svakog turiste. Čudotvorna klima, mešanje planinskog i morskog vazduha, čini ovu planinu pravom vazdušnom banjom. Zlatibor se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, na nadmorskoj visini od 700 do 1.500 m. Najviši planinski vrhovi su: Tornik (1.496 m) i Čigota (1.422 m). Zahvaljujući specifičnoj klimi i vazdušnim strujanjima – kontinentalnim i mediteranskim, Zlatibor se razvio u čuveni letnji i zimski turistički centar.  Nezagađeni vazduh, zdrava i čista voda, veliki broj sunčanih dana u godini ali i prelepi skijaški tereni izdvajaju Zlatibor među planinama u Srbiji.

Planinski centar Tornik udaljen je od centra Zlatibora svega 7 kilometara. Tornik predstavlja mesto puno zabave i uživanja. Na Torniku imate mogućnost da uživate u predivnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta. Panoramska vožnja šestosednom žičarom zaista čini da se Zlatibor vidi i doživi na drugačiji način. Sa vrha Tornika se vidi Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor.

Medicinska istraživanja su pokazala da je klima Zlatibora pogodna za održavanje zdravlja i kondicije zdravih ljudi ali i za lečenje različitih plućnih bolesti, anemije, manjih poremećaja srca i krvnih sudova.Naročito je pogodna za lečenje poremećaja štitaste žlezde, koji se leči u Insitutu “Čigota”.

Za zvanični početak turizma na Zlatiboru smatra se dolazak kralja Aleksandra Obrenovića na Kulaševac 1893.godine, kada je čitav kraj i dobio ime – “Kraljeve vode”.

Više o Zlatiboru

Zlatibor je poznat kao skijaškii centar. Skijaši početnici i deca uživaće na blagim padinama Obudovice (manji ski lift dužine 250 m). Oni malo bolji skijaši će se odlučiti za odlazak na Tornik i neku od njegovih staza. Sportski centar „Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110-1.490 m. Od samog centra Zlatibora udaljen je 9 km. Četri staze (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac) pogodne su za takmičenja u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu. Povezuju ih tri ski-lifta. U centralnom delu Zlatibora nalaze se uređene staze za smučarsko trčanje i biatlon. Zbog svoje preglednosti i konfiguracije terena, ubrajaju se među najlepše u Evropi.

Tokom cele godine Zlatibor za pripreme biraju mnogi vrhunski sportski klubovi, kao i pojedinci. Organizuju se košarkaški kampovi, škole paraglajdinga, tenisa, skijanja, plivanja. Zlatibor je jedan od naših najvećih centara kongresnog turizma. Veliki broj kongresa seminara i simpozijuma održava se ovde tokom cele godine. Jedan od najzastupljenijih vidova turizma je rekreativni. Ovde ćete često videti šetače na nekoj od šetačkih staza ali i sve one koji na neki drugi način istražuju lepote Zlatibora.

Leto na Zlatiboru podjednako je lepo kao i zima. Ništa manje aktivnosti i uživanja. Dobrodošli na Zlatibor.