Madjarska

Madjarska nema izlaz na more, ali njeno najveće blago su termomineralni izvori kojih ima oko 1 500. Obzirom da se ovi izvori koriste od davnina kod stanovništva se razvila svest o izuzetnom zdravstvenom značaju termalnih voda. Pored toga što se rangirala među najznačajnije balneološke destinacije u svetu, Mađarska ima bogatu kulturno-istorijsku baštinu, tradiciju gostoprimstva i naširoko su poznati kao dobri ugostitelji i veliki gurmani. Kako nam je susedna zemlja, svi banjski centri su lako dostupni, a wellness i spa ponuda i hoteli prilagođeni su različitim ukusima i potrebama korisnika.

Mađarska se nalazi u Srednjoj Evropi. Glavni grad je Budimpešta. Mađarska obuhvata teritoriju od 93.030 km2. a mađarski je zvaničan jezik. Budimpešta je glavni industrijski, politički, saobraćajni i trgovački centar zemlje koji ima preko 1,7 miliona stanovnika. Postala je jedan grad koji zauzima i jednu i drugu obalu  Dunava spajanjem Obude i Budima na desnoj obali, sa Peštom na levoj – istočnoj obali Dunava.

Tokom burne istorije, pod Turskom, a zatim i Austrijskom vlašću, imao je svoje uspone i padove. Krajem 19. veka reka Tisa je poplavila kompletan grad i srušila ga do temelja. Tada je vladar Franc Jozef I posetio Segedin i obećao da će „Segedin biti lepši nego ikada“. I obećanje je održano; narednih godina savremeni grad se podigao iz ruševina, sa brojnim palatama i bulevarima, kakav je i danas. Gradska kuća, trg Klauzal, biblioteka Shomođi, Župski muzej i Riznica, Dom i srpska crkva, palate Dalč i Grof, Reek i Ungar-Mejer, kao i Reformatorska palata samo su neke od atrakcija grada koje treba posetiti.

Banje Madjarske – Morahalom

Jedna od najtraženijih destinacija u Mađarskoj je Morahalom, grad koji se nalazi na granici između Srbije i Mađarske i banja Sveti Eržebet. Morahalom je udaljen od Segedina samo 20 kilometara i predstavlja centar banjskog turizma južne Mađarske. Lekovita voda u banji Sveti Eržebet je dobra za kompletan organizam, a programi i tretmani su prilagođeni ljudima sa sportskim povredama, reumom, hroničnim bolestima i bolestima kičmenog stuba.

Banja ima ukupno 21 bazen, 6 na otvorenom i 15 u zatvorenom prostoru, i zato bi najbolje bilo da uzmete mapu banje radi lakšeg snalaženja. Preporuka za letnji izlet za porodice sa decom jer tada je aktiviran tobogan dugačak čak 20 metara, a širok 4 metra. Starija deca mogu da uživaju u toboganu Anakonda koji je visok 11 metara, a dugačak 103 metra. Banja poseduje takođe saune, igrališta za decu, terene za fudbal i odbojku. Aranžmani sa autobuskim prevozom su ogranizovani tri puta nedeljno, a možete banju posetiti i sopstvenim prevozom.

Banje Madjarske – Segedin

Ako želite da doživite čari najvećeg tobogana u Evropi ( 30 metara visine i 272 metra dužine), u Segedinu se nalazi Akvapolis. Kompleks se sastoji od 4 bazena na otvorenom i 11 zatvorenih bazena, i nalazi se u samom centru Segedina. Akvapolis je podeljen na vodeni i parni deo sa saunama, slanim sobama, parnim i aroma kabinama, i sobama za masažu. Ako se odlučite za smeštaj u hotelu Forras sa 4 zvezdice ulaznice za Akvapolis su uključene u cenu smeštaja. U blizini ovog kompleksa nalazi se i tursko kupatilo sa lekovitom vodom Anna, sa 11 bazena i velikim dvorištem za sunčanje.

Banje Madjarske – Mako

Kada krenete prema granici sa Rumunijom na samo 30 kilometara od Segedina nalazi se mesto Mako sa banjom Hađmatikum. Ovde protiče reka Maroš koja je lekovita, služi i za kupanje i za piće, a banja poseduje lekovite tretmane bazirane na ovoj vodi i blatu. Enterijer i eksterijer banje je radio arhitekta Markovec Imre tako da ćete videti neponovljive lukove, linije i kupole i uživati u vizuelnom doživljaju.

U unutrašnjosti kompleksa su bazeni za relaksaciju sa strujanjem vode i podvodnu masažu, dok se napolju nalazi spoljni olimpijski bazen sa veštačkim talasima. Usluge korišćenja sauna se dodatno naplaćuje, a ulaznica važi samo za bazene. Ako želite još nešto da saznate vezano za Banje u Mađarskoj i wellness i spa programe ili da rezervišete aranžman budite slobodni i kontaktirajte nas za više informacija.