Nea Potidea

Nea Potidea ili “Najlepša plaža Kasandre” kako su je mnogi prozvali prvo je mesto na prvom prstu Halkidikija, Kasandri. Gradić Nea Potideu su osnovale izbeglice iz istočne Trakije 1922 godine, na mestu starog naselja Potidea. Neki istoričari navode da prvi zapisi o Potidei datiraju iz VII veka p.n.e. i govore o koloniji grada Korinta. Drugi tvrde da je na ovom mestu postojao drevni grad Pallini. U jednom se svi slažu: geografski položaj je izuzetan obzirom da Nea Potidea leži na veoma važnoj vojnoj strateškoj koti. Udaljena je svega 60 km južno od Soluna i zapljuskuju je vode dva zaliva: Termaikos i Toroneos. Leži na samom ulasku na poluostrvo Kassandra. Nad kanalom je impresivan most visine 18 m koji spaja Kassandru sa kopnom Halkidikija. Kanal koji spaja dva zaliva pominje Stravan još u I veku naše ere.

Kralj Makedonije Kassandros izgradio je 316 g. p.n.e. nanovo naselje na ovom mestu nakon što ga je porušio Filip II (otac Aleksandra Velikog) i nazvao ga Kassandrija. U vreme vladavine Turaka (od 1430 godine) mesto menja naziv u Vrata Kasandre ili samo Vrata.Za vreme vladavine Rimskog Carstva cveta kao rimska kolonija što traje sve dok ga Huni nisu razrušili 540 g. n.e. Tada car Justinijan utvrđuje grad, a ruševine koje i danas postoje iz tog su doba.

Današnja Nea Potidea broji oko 1000 stalnih žitelja a od infrastrukture ima: restorane, barove, taverne, trgovine i super markete, zabavni park za decu, klub za sportove na vodi.

Informacije o Nea Potidei i okolini mesta možete pronaći ovde. Ponudu apartmanskog smeštaja koju smo pripremili za letovanje u Nea Potidei možete pogledati ako kliknete na  LINK, a više o svim destinacijama na Halkidiki Kasandra možete videti OVDE. Istražite našu ponudu za letovanje u apartmanima u Grčkoj i izaberite apartman za svoj odmor. Ukoliko želite da se upoznate sa našom kompletnom ponudom za letovanje, posetite LINK.