Parga

Parga se nalazi se na Jonskom moru u oblasti Epir, nasuprot ostrva Krf, udaljena 60 km južno od Janine. Parga je mesto koje svojim izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta. Nalazi se u malom zalivu na padini, okružena šumom i stablima maslina. Romantične uličice sa belim kućama pune su kafića, restorana i taverni. Tempo života je preko dana nešto sporiji da bi u večernjim časovima luka živnula u kosmopolitskoj atmosferi koja zadovoljava svačiji ukus.

Parga je po mnogo čemu jedinstvena. Simboliše harmoniju zelenog planinskog venca sa vrhom Cumerka (910 m) i plavetnila Jonskog mora pa s pravom nosi epitet “Nevesta od Epira”. Zahvaljujući svojoj lepoti, posebnosti i arhitekturi Parga je jednoglasno proglašena najinteresantnijom turističkom destinacijom u Evropi. Koloritu Parge doprinose i kućice u starom jezgru grada. One se po propisu mogu krečiti samo u crvenu i žutu boju.

Parga je izgrađena na padini u prirodnom amfiteatru koji se otvara ka dubokom zalivu sa ostrvcima i ostenjacima koji izviruju iz mora. Mesto obiluje malim kapelama i zubom vremena načetim vetrenjačama koje su pređašnji žitelji koristili u proizvodnji maslinovog ulja.

Parga svojim posetiocima nudi kompleksan odmor. Dugo šetalište uz obalu, prekrasne dve gradske plaže, famozna Valtos plaža na svega 2 km od centra mesta, kao i brojna ostrvca u blizini predstavljaju pravi izazov za posetioce. U sredini zaliva nalazi se malo ostrvo Panagia-Bogorodica, udaljeno nekoliko desetina metara od gradske plaže. Brojni posetioci preplivaju do Panagie i tako su u poziciji da posmatraju Pargu iz potpuno druge perspektive.