Makrigialos

Makrigialos je malo mesto koje se nalazi na obali u poznatoj Olimpskoj regiji na severu Grčke. Makrigialos je od Soluna udaljen oko 50km. Makrigialos (Makrygialos) znači Duga Plaža. Ovo mesto ima prelepu plažu koja je dugačka nekoliko kilometara. Mesto ima 1.500 stanovnika, a ljudi koji žive u njemu su veoma gostoljubivi. Na samo nekoliko kilometara od Makrigialosa nalazi se legendarna planina Olimp sa najvišim vrhom od 2917m.

Prema legendi na planini Olimp živeli su Grčki bogovi. Arheološka iskopavanja dokazuju da je mesto Makrigialos postojalo u antičkom dobu pod imenom Pidna. Mošti iz mesta Pidna mogu se videti u muzeju Dion. Do današnjeg dana južni deo mesta Makrigialos je poznat kao Pidna. Tu se nalazi najlepša plaža u ovoj oblasti. Mnogo grka iz većih gradova, posebno iz Soluna, ima kuće u Makrigialosu. U toku sezone u julu i avgustu Makrigialos ima dosta posetioca i većina njih su Grci, ali ima i Nemaca, Austrijanaca i Mađara…

Više o Makrigialosu

Ako ste u potrazi za mirom, odmorom i relaksacijom preporučujemo vam da provedete svoj odmor u Makrigialosu. Manji ribarski brodovi isplovljavaju iz mesta Makrigialos dok veći brodovi polaze iz luke Alikes, južno od Pidna. Petak je rezervisan za pijacu koja je vrlo posećena od strane turista. U Makrigialosu imate teniske terene, fudbalski teren, terene za košarku… i možete ih koristiti besplatno. Duž plaže možete igrati odbojku.

Noćni klubovi i pabovi su vam na raspolaganju i nalaze se uz samu obalu mora, kao i puno taverni i konoba gde možete jesti zdravu ukusnu Grčku hranu, svežu ribu i rakove. Makrigialos ima nekoliko plaža u neposrednoj blizini kao i plaže koji su malo udaljene od mesta. Voda je plitka i idealna za decu. Visok kvalitet morske vode i čistoća plaže Makrigialos nagrađeni su Evropskom Plavom zastavicom. Plaža u Makrigialosu je peskovita i ima tuševe, suncobrane i udobne ležaljke.

Makrigialos je udaljen od Katerinija 21,5km, od Paralije 22,5km, a od Soluna 51.3 km.