Havaji

Havaji su poznati po povoljnoj klimi, kilometarskim plažama, surfovanju, ekološkoj hrani, vulkanskim ostrvima i prirodnim lepotama. Samo su neki od razloga zašto su Havaji najsrećnija zemlja sveta. U celom arhipelagu postoji osam najvećih ostrva: Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lana‘i, Kaho‘olawe, Maui i Havaji. Ovo poslednje, Havaji, se zove i Veliko ostrvo kako bi se izbegli nesporazumi jer ima isto ime kao ceo arhipelag.

Ova rajska ostva nalaze se u Tihom okeanu i pripadaju grupi Polinežanskih ostrva. Teritorijalno pripadaju SAD-u i čine sastavnu državu najmoćnije sile sveta. Sastoje se od 6 većih ostrva i na stotine malih atola koji čine ukupan Havajski arhipelag. Ostrva su vulkanskog porekla i na njima se nalaze neki od najaktivnijih vulkana na svetu (Mauna Loa, Mauna Kea). Najveća ostrva Havaja su Maui, Malokai i Oahu. Upravo na njima se nalaze skoncentrisani brojni turistički resorti koji se smatraju za najluksuznije na svetu.

Čim sletite na međunarodni aerodrom u havajskom glavnom gradu Honolulu, dočekaće Vas nasmejana lica Havajaca sa buketima i vencima orhideja i srdačnim Hula plesom i naravno nezaobilaznim pozdravom Aloha! Tokom Vašeg nezaboravnog boravka na Havjskim ostrvima nemojte propustiti da se sjajno zabavite, da krstarite među atolima, da učite ronjenje i da razgledate podvodni svet na koralnim sprudovima. Osvežite se nekom planinarskom turom ka unutrašnjosti ostrva, u prašume i na vulkane…

Havaji poseduju tropsku klimu ali zahvaljujući pacifičkim vetrovima temperature nisu nikad ekstremno visoke, već ujedenačene i prijatne tokom cele godine. To je jedan od osnovnih razloga da turizam na ovim ostrvima bude vodeća grana privrede.

Prirodne lepote, još uvek aktivni vulkani, izuzetne plaže, najbolji talasi za surf, muzika, opušten stil života…privlače ogroman broj turista i avanturista iz svih krajeva sveta

Vremenska zona:  10 sati posle vremena po Griniču. Takođe su, uz Arizonu, jedina država SAD-a koja ne praktikuje pomeranje sata na letnje vreme.

WAIKIKI PLAŽA
Nedaleko glavnog grada Honolulua, što u prevodu znači zaštićeni grad, nalazi se Waikiki i njegove predivne plaže duge više od 3 000 kilometra. Obavezna zanimacija je surfovanje koje su izmislili domoroci i vožnja kajacima

Vreme za posetu: Odlični zaposetu tokom cele godine, ipak meseci za preporuku su april, maj, septembar i oktobar kada je nešto manja gužva i niže cene.