Gerakini

Gerakini je mesto u srcu Halkidikija, na početku poluostrva Sitonija, na samo 20 km od Nea Moudanie, a od Soluna je na 80 km. Ima vrlo lepe i organizovane plaže uz peščanu obalu zaliva Toroneos. Poznate su po belom pesku i kristalno čistoj vodi koju okružuju brda prekrivena borovinom i zimzeleni park.

Gerakini je najpre bila naseobina malobrojne zajednice rudara koja je radila na vađenju granita a iskopine su i sad primetne na kraju plaže. Danas je Gerakini turističko mesto sa odličnim pratećim sadržajima čiji razvoj započinje 1960 godine. Karakteristični proizvodi za Gerakini, kao i za ceo region, su masline i maslinovo ulje. Gerakini je idealna polazna tačka za istraživanje „trozubca“ Halkidikija i planine Holomontas. Iz Gerakinija, grana se putna mreža u svim pravcima, kako prema mestima Polihrono, Hanioti, Pefkohori na Kasandri, tako i prema mestima na Sitoniji,  Neos Marmarasu i Sartiju. Gerakini je prvo mesto odakle kreće linija Halkidiki hotela na Sitoniji.

Gerakini nudi idealne uslove za one kojima je pravi odmor osnovni motiv odlaska na letovanje a jednostavno je savršeno mesto za porodice sa malom decom. Ovde nema buke, gužve i večernjeg „provoda“. Plaža je lepa, peščana i prostrana, 600 metara duga a na pojedinim mestima i do 100 metara široka, sa igralištem za decu i sportskim terenima. Idealna je za uživanje na suncu i u kristalno čistom moru.

Plaža u Gerakiniju

Plaža je lepa, peščana i prostrana, 600 metara duga a na pojedinim mestima i do 100 metara široka, sa igralištem za decu i sportskim terenima. Idealna je za uživanje na suncu i u kristalno čistom moru. Plaža u Gerakiniju nema onu poznatu Sitonsku tirkiznu boju mora, ali je peščana i prostrana. 600 metara duga i do 100 metara široka, sa igralištem za decu  idealna je za uživanje u suncu i moru. Voda na plaži je čista, veoma topla i zbog dužeg plićaka idealna za decu.

Dok ste u Gerakiniju iskoristite vreme i za obilazak nekih od najlepših plaža na Sitoniji. Na nekim delovima plaže u desnom delu Gerakinija (u pravcu hotela Ikos Olivia) postoji kamenje pri ulasku u vodu, pa se preporučuje levi deo (u pravcu mesta Psakoudia), koji je mnogo bolji za plivanje.

Ako želite plažu do koje se ne morate dugo voziti kolima, možete posetiti i Trikorfo plažu. Ona se nalazi odmah pored plaže u Gerakiniju. Trikorfo je naselje koje je praktično spojeno sa Gerakinijem i od centra Gerakinija je udaljeno 4 km. Plaža Trikorfo je peščana, sa tuševima, čistim morem, ležaljkama, suncobranima i Elia beach barom otvorenim 2017 godine. Iznad plaže nalazi se restoran.