Nesebar

Nesebar je grad u jugoistočnoj Bugarskoj. Nalazi se 35 km od Burgasa i 2 km od Sunčevog Brega, sa kojim je praktično spojen. Nesebar je glavno turističko odredište u području i jedna od najatraktivnijih lokacija za letovanje u Bugarskoj . Prirodno lepa obala Crnog mora i njen klimatski karakter oduvek su predstavljale povoljne uslove za razvoj turizma u ovoj regiji i privačile turiste iz raznih zemalja koji su se odlučivali za letovanje u Nesebru i često se vraćali ovoj destinaciji. Zato u opštini Nesebar ima preko 600 hotela sa više od 200 000 kreveta.

Letovanje u Nesbru Vam pruža mogućnost da uživate u jednom od najlepših gradova na obali Crnog mora. Veličanstvene bele stene, plavo more, zlatni pesak i nepregledne plaže, okružene peščanim dinama – Nesebar je pravi dijamant. Zbog činjenice da je ovaj grad uglavnom poznat kao odmaralište, većina lokalnih hotela izgrađena je u neposrednoj blizini obale. Na teritoriji svakog hotela nalazi se plaža, lanac restorana i prodavnica. Pored toga, dobro opremljene plaže u Nesebru nude iznajmljivanje sportske opreme. Ovde ćete pronaći sve što vam je potrebno za ronjenje i surfovanje. Svaki hotel u Nesebaru sigurno ima nekoliko bazena, tursko kupatilo, saunu, moderne teretane, fitnes centre, pa čak i teniske terene.

Ljubiteljima noćnog života ovde neće biti dosadno, jer kad padne mrak na grad, u Nesebru su svetla brojna svetla plesnih podova i noćnih klubova. Ne zaboravite da posetite lokalne restorane koji će postati pravo otkriće za ljubitelje egzotičnih jela. Karakteristična karakteristika lokalne kuhinje je veliki izbor jela sa plodovima mora. Ovde možete probati rep jastoga na žaru, žablje krake, školjke u testu, meso ajkula, koktel od škampa i mnoge druge poslastice. Postoje, naravno, i restorani koji služe tradicionalna evropska jela.

Istorija Nesebra

Istorija grada Nesebara duga je preko 2500 godina, a o njoj svedoči postojanje starog grada. Stari deo grada nalazi se na ostrvu koje je u novije vreme povezanom s obalom zemljouzom izgrađenim ljudskom rukom, i u njemu se nalaze dokazi osvajanja različitih civilizacija. Prvi znaci ljudi datiraju iz 6. veka pre nove ere, kada je ovde bilo tračko naselje.Bio je poznat Mesembrija (grčki: Μεσημβρια), a još pre toga kao Menebrija, prema tome ove činjenice dovoljne su nam da spoznamo koliko je duga istorija ovog drevnog gradića. Kasnije ga je zamenio utvrđeni grad-država sa amfiteatrom, pa čak i sistemom vodovoda koji je bio daleko ispred svog vremena.

Od tračke naseobine, grčke kolonije, zatim rimskog i otomanskog osvajanja, grad Nesebar je danas postao jedno od omiljenih mesta za letovanje turista koji dolaze iz čitavog sveta i uživaju u kvalitetnoj ponudi hotela koju Nesebar nudi i u letovanju u Nesebru.

Arheološki muzej Nesebar

Započnite obilazak Starog grada za vreme svog Letovanja Nesebar  od Arheološkog muzeja. Arheološki muzej sadrži neprocenjive nalaze koje su otkrili arheolozi tokom istraživanja grada. Muzej otvoren 1994. godine može se pohvaliti opsežnom postavkom predstavljenom na četiri sprata. Kolekcije antiknog nakita i kovanica su od posebnog interesa. Muzej takođe može da ponudi starinsko posuđe, drevne skulpture i brodsku opremu.

Etnografski muzej

Predivna kurija iz 19. veka, koja je nekada pripadala porodičnoj kući bogate trgovce, etnografski muzej Nesebar. Njegovu kolekciju čine vrlo vredni i zanimljivi eksponati: ovde možete videti elegantan antikni nameštaj, unikatne rukotvorine, umetnička dela, kao i stare nacionalne nošnje i predmete za domaćinstvo. U različitim sobama naučićete razne aspekte života u Nesebru kakav je bio nekada – od načina na koji su ribari živeli do proizvodnje vina i iskoristiti svoje letovanje u Bugaskoj za upoznavanje sa kulturom i običajima bugarskog naroda. Ispred muzeja je mali trg na kome se uvek održavaju zanimljive zabavne manifestacije na državne praznike.

Vizantijske terme

Nesebar je takođe sačuvao ruševine vizantijskih termi koje su od velike istorijske vrednosti. Izgrađeni su u 6. veku, za vreme cara Justinijana I. Istorijski kompleks je sačuvan samo delimično. Prema istorijskim podacima, kupališta su često posećivali carevi.

Stara vetrenjača

Smeštena na mostu koji povezuje Stari i Novi grad , na granici istorijskog i novog okruga , Vetrenjača je jedan od simbola Nesebara. Osnova mlina je kamena, dok su svi preostali delovi potpuno drveni, što istorijski spomenik čini još jedinstvenijim. Danas je mlin otvoren za javnost, na njegovom prvom spratu možete videti prostoriju u kojoj se čuvalo brašno. Na drugom spratu su prostorije u kojima je živela porodica mlinara, a na trećem spratu možete videti preživeli mehanizam mlinskih kamena. Oko vetrenjače ima mnogo klupa kako biste zauzeli mesto i uživali u pogledu ili upotpunili svoj album sa fotografijama sa letovanja u Nesebru sa nekom od fotografija pored vetrenjače .

Nesebar plaže

Nesebar ima malu plažu u Starom gradu i još dve prostrane plaže u Novom gradu – Severnu (dužine 8 km) koja ga spaja sa letovalištem Sunčev Breg i Južnu koje Vam se nude za uživanje u suncu taokom Vašeg letovanja u Nesebru. Možete rezervisati ležaljku i suncobran za dan ili odabrati slobodnu zonu i poneti svoje. Duž plaže u Nesebaru nalaze se mnogobrojni hoteli.Ne treba ležati na plaži po ceo dan. Kitesurfing, surfovanje i ronjenje su dostupni na skoro svim plažama u Nesebaru. Možete igrati odbojku na pesku ili unajmiti čamac da biste bolje upoznali obalu.

Jedite svežu ribu i morske plodove .Stari ribari su bili poznati po svojoj ribljoj čorbi koju danas možete probati u većini nesebarskih restorana. Ne propustite specijalitete od ajkula ili malu prženu ribu zvanu tsatsa. Ukoliko nisteljubitelj ribe probajte tipični bugarski tarator, hladne supe (krastavci, jogurt, beli luk i kopar), šopsku salatu , fenomenalne supe i čorbe i pite koji predstavljaju glavnu su “dijetu” u Nesebru. Nešto posebno za ljubitelje ovog jela je škembe čorba. Popijte rakiju, moćnu voćnu rakiju ili bozu, pivo na bazi prosa, popularno u folkloru.