Halkidiki Kasandra

Halkidiki Kasandra se nalazi na samo jedan sat vožnje od Soluna. Raj sa zlatnim pesčanim plažama, slikoviti zalivi, tradicionalna sela, mala ostrva i skrivene uvale, brdašca prekrivena borovinom, mediteranska klima i veličanstvena prirodnu lepota. Halkidiki je prvobitno bio dom džinovima, neprijateljima bogova sa Olimpa. Dok pećina u Petraloni svedoči o životu na ovom području još iz perioda pre 700.000 godina. Ime je dobio po gradu Halkidi, glavnom gradu države Eritrejaca koji su se ovde naselili u 7. veku pre nove ere. Čine ga tri kraka (Kasandra, Sitonija i Atos) koja poput koplja duboko zalaze u vode Egejskog mora, nastala kada je Posejdon bacio svoj trozubac i poluostrvo podelio na tri dela.

Kasandra koja ime nosi po makedonskom kralju Kasandrosu, je najzapadnije i najposećenije poluostrvo Halkidikija. Grci je nazivaju “prvom nogom”, a kod nas se ustalio naziv “prvi prst” Halkidikija. Karakterišu je bogata vegetacija, borove šume, prekrasne plaže i mala gostoljubiva mesta. Pored izuzetno čistog mora i tople klime, plaže su veoma bezbedne i uređene, pa većina njih svake godine dobija prestižno priznanje “Plava zastavica”.

Unutrašnjost poluostrva Kasandra slabo je naseljena. Lokalno stanovništvo živi uglavnom u priobalnom delu i, osim turizmom, bavi se poljoprivredom i ribolovom. Ovde je razvijena i proizvodnja meda, vina i maslinovog ulja, pa ove proizvode obavezno kupite kod lokalnog stanovništva i ponesite da u njima uživate i po povratku sa odmora.

Ipak, turizam je najrasprostranjenija delatnost i letovanje na Kasandri je najpopularnije medju turistima . Nekada mala ribarska sela, danas su poznata turistička mesta sa puno lepih i novih vila i hotela, taverni i restorana. Puno kafića i diskoteka za ljubitelje noćnog života. Na istočnoj obali Kasandra poluostrva nalaze se najveća i najpopularnija mesta. Pre svega Hanioti i Pefkohori, dok su na zapadnoj obali najveći Sani i Furka. Mesta koja imaju prefiks Nea (Novo), osnovale su izbeglice koje su se sa raznih strana ovde doselile u prvoj polovini dvadesetog veka.

Više o Kasandri

Glavni grad poluostrva je Kassandria, koji se nalazi u središtu poluostrva, okružen šumama. To je jedno od najstarijih mesta na Halkidikiju koje datira još iz 16. veka. Ima oko 3000 stanovnika i administrativni je i komercijalni centar oblasti. U mestu postoji velika pijaca, prodavnice, pošta, banke i ostale službe i sadržaji neophodni za funkcionisanje grada ove veličine. Tu su takođe i crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Narodni muzej i napuštena vetrenjača, koju vredi posetiti.

Halkidiki Kasandra je oblast koju je najbolje obići autom, koji možete i da iznajmite u svakom mestu. Saobraćajnica koja ide kružno, povezuje istočnu i zapadnu obalu, jug i sever. Obavezno posetite pećinu i arheološki muzej Petralona koji čuvaju 700 000 godina staru lobanju najstarijeg predka savremenog evropskog čoveka kao i brojne fosilne ostatke životinja i alate iz doba paleolita. U Kalitei se nalaze arheološka nalazišta, Zevsov hram iz 4. veka pre n.e. i mala kapela Sv. Pantelejmona. U Nea Fokei je manastir i vizantijska osmatračnica s početka 15. veka. Na plaži Sani nalazi se par veoma dobro očuvanih vetrenjača. Afitos je mesto koje će da vas očara svojim starim kamenim kućicama iz 19. veka, tavernama, kafeima, barovima.

Lokalne turističke agencije, za sve koji žele da upotpune svoje letovanje još nekim sadržajima, organizuju izlete od Halkidiki Kasandra do Soluna i akva parka u Solunu. Tu su i izleti do manastira Meteori, krstarenja oko Svete Gore sa posetama značajnim kulturno-istorijskim mestima. Posebni doživljaj je krstarenje zalivom Toroneos sa celodnevnim kupanjem i obilaskom plaža. Grčko veče na kome možete videti deo Grčke kulturno-umetničke tradicije i uživati u čuvenim gastromonskim specijalitetima i grčkoj gostoljubivosti je takođe nezaobilazni deo uživanja.

Halkidiki, poluostrvo Kasandra, je jedna od tri “prsta” koja čine ovu oblast severoistočno od Soluna, Grčka. Poznat po prelepim plažama, tirkiznom moru i bogatom noćnom životu, Kasandra je popularna destinacija za odmor. Plaže poput Sani Beach i Pefkohori nude kristalno čisto more i brojne aktivnosti poput ronjenja, jedrenja na dasci i vožnje kajakom. Uz to, Kasandra nudi i bogatu kulturnu ponudu, sa antičkim lokalitetima kao što su Poseidonov hram i Ammon Zeus. Osim toga, ovo područje je poznato po tradicionalnoj grčkoj kuhinji, koja se može uživati u malim tavernama duž obale.

Plaže na Kasandri

Na poluostrvu Kasandra u regiji Halkidiki u Grčkoj, nalazi se nekoliko prelepih plaža koje privlače turiste svojom lepotom i čistim tirkiznim vodama. Sani Beach: Ova popularna plaža nalazi se u blizini luksuznog turističkog naselja Sani Resort. Plaža je poznata po finom pesku i kristalno čistom moru, sa pogledom na ostrvo Amuljani. Pefkohori: Pefkohori je slikovito mesto sa širokom peščanom plažom i tirkiznim morem. Plaža je dobro opremljena sa ležaljkama i suncobranima, a duž obale se nalaze taverne i barovi. Kalithea: Kalithea je popularno letovalište sa prelepom peščanom plažom i kristalno čistim vodama. Plaža je okružena borovom šumom i nudi brojne vodene sportove i aktivnosti. Siviri: Siviri je mirno mesto sa prelepom plažom koja je idealna za opuštanje i uživanje u tišini. Plaža ima plitke vode, što je čini pogodnom i za porodice sa decom. Possidi: Plaža Possidi je poznata po svojim impresivnim pejzažima i kristalno čistom moru. Ova dugačka peščana plaža pruža mnogo prostora za šetnju i relaksaciju. Pored navdenih postoji još mnoštvo skjrivenih uvala i plaža širom Kasandre koje svakako vredi obići tokom boravka na odmoru.

Ove su samo neke od prelepih plaža koje možete posetiti na poluostrvu Kasandra, a svaka od njih nudi jedinstveno iskustvo i priliku za uživanje u grčkom letu.

Letovanje na Kasandri je veoma popularno a dodatne informacije možete saznati ovde.

Naša preporuka je da svakako posetite poluostrvo Kasandra. Pogledajte našu kompletnu ponudu apartmana za letovanje u Grčkoj. Kompletnu ponudu apartmana za letovanje na Kasandri možete pronaći ovde.U ovoj regiji na raspolaganju vam je smeštaj u: Nea Potidea, Afitos, Kalitea, Kriopigi, Polihrono, Hanioti, Pefkohori, Lutra, Nea Skioni, Skala Furka, Siviri