Afitos

Afitos je predivno tradicionalno primorsko mesto na severoistoku poluostrva Kasandra. Privlači mnogobrojne turiste iz celog sveta, ali uspeva da zadrži tradicionalni karakter. Posetioci Afitosa mogu da se kupaju na prekrasnoj gradskoj plaži ili na plažama okolnih mesta.

U mestu postoje mnogo taverni, barova i kafića gde se služe lokalni specijaliteti i osvežavajući kokteli od jutra do kasno u noć. Afitos svojim izgledom podseća na ostrva Egejskog mora. Ime ovog mesta je očuvano hiljadama godina. Poreklo imena potiče ili od čoveka po imenu “Aphiteos” ili od drevne reči “Aphitis”, što znači „obilje biljaka“. Mesto je obdareno mnoštvom prirodnih lepota.

Gosti mogu da uživaju u vrhunskom moru, sa (po mnogima) najčistijom i najtoplijom vodom u Sredozemnom moru, i malim peščanim morskim obalama, koje su prijatno uređene malim kamenjem koje izlazi iz vode. Mesto je od velikog istorijskog i ekološkog značaja, jer je ovde pronađen mlinski kamen drevnog kamenoloma.  Stecište je važnih mrestilišta, gde većina ribljih vrsta dolazi na mrest. Ipak, od svih znamenitosti, najveće strahopoštovanje uliva tradicionalno selo Afitos, sa svojom 28 vekova dugom istorijom. Pružajući otpor razvoju i kako bi održali svoju kulturnu baštinu, stanovnici Afitosa su pokušavali da razviju svoje mesto kroz svoju kulturu i promociju prirodnih lepota, kao i tradicionalnih sela i drevne istorije. Dakle, stare kuće od kamena su renovirane, ulice su asfaltirane i mesto sada nameće svoju dostojanstvenu lepotu posetiocima, a lokalno stanovništvo može da se pohvali da je od Afitosa napravilo neverovatno lepo turističko mesto.

Informacije o Afitosu i okolini mesta možete pronaći ovde. Ponudu apartmanskog smeštaja koju smo pripremili za letovanje u Afitosu možete pogledati ako kliknete na  LINK, a više o svim destinacijama na Halkidiki Kasandra možete videti OVDE. Istražite našu ponudu za letovanje u apartmanima u Grčkoj i izaberite apartman za svoj odmor. Ukoliko želite da se upoznate sa našom kompletnom ponudom za letovanje, posetite LINK.