Olimpska regija

Olimpska regija je regija prirodnih lepota, obale, kristalno čiste vode, fascinantnih plaža i bogate vegetacije. Odiše modernom turističkom infrastrukturom. Olimpska regija naziva se još i “Pieria”. Sa ponosom ističe svoje veličanstvene kulturne i arheološke spomenike kao sto su Dion, Pydna i Platamonas. Naziv Pieria – Olimpska regija potiče od drevnog plemena Pieres i drevne zemlje Pieris. Ona je takođe i dom planine Pierus. To je dom Orfeja i muza. Dom panine Olimp, najviše planine, prestola drevnih grčkih bogova. Bogovi sa Olimpa su postavili samo tri boje na svojoj paleti: plavu za more, zelenu za planine i zlatnu za plaže.

Međunarodni aerodrom Makedonija je povezan sa Pierijom glavnim auto putem i udaljena je samo 80km. Olimpska regija ima svoju prestonicu a to je mesto Katerini. Graniči se sa Larissom (Thessaly) na jugu i zapadu, Kozani na zapadu i Imathia na severu, planinom Pirej na zapadu, zalivom Thermaic na istoku. Čuvene plaže čine najveću i najsvetliju kosmopolitsku stranu regije Pieria, pa su uspostavile vezu sa posetiocima koji će im se iz godine u godinu rado vraćati i zajedno sa meštanima postati veoma dragi prijatelji.

Kako idete dalje u južni deo regije Pieria, videćete jedinstvena mesta koja pružaju najlepše pejzaže donoseći antičku mudrost i umetnost. Raskoš se nalazi na svakom koraku. Tu je veličanstveni dvorac Platamon. Svim gostima koji dolaze sa svih strana sveta omogućava da dožive istoriju. Pregršt malih udobnih taverni, koji krase zlatne plaže, pomoći ce vam da se još više divite njihovoj lepoti, uzivajući u ukusima tradicionalne kuhinje, bogatim menijem od morskih plodova “mezethes” i doživite još jedno nezaboravno iskustvo dok ste na letovanje u Olimpskoj regiji. Plaže Gritsa, Litochoro, Leptokaria, Platamonas, Neos Panteleimonas, Skotima Platamonas i Nei Pori su vrlo jedinstvene plaže u najlepšim mestima.

Svaka regija ima vodeće gradove po svojoj specifičnosti, gostporimstvu pa i poseti turista a Olimpska regija je poznata po mestima kao što su Paralia, Olympic beach, Leptokaria, Paltamaon i Nei Pori. Živopisnost, zabava, novi ukusi i senzacije, more, dobar provod, muzika i bezbriŽan život, urezaće vam u sećanje sliku harmonije i mira.

Više o regiji…

Naša preporuka za letovanje u Olimpskoj regiji je da odvojite malo slobodnog vremena da posetite i neki od manastira na impozantim Meteorima koji su udaljeni oko 150km. To je posle manastira planine Atos najveći kompleks pravoslavnih manastira u Grčkoj. Manastiri koje su izgradili monasi veličanstveno stoje na vrhovima stena i litica. Ove stene se nalaze na severozapadnom obodu ravnice tesalije, blizu reke Penejos i planine Pindus. Prvobitno je osnovamo dvadeset manastira ali danas ih ima samo šest. U četiri manastira žive monasi, a u jednom monahinje. Svaki od manastira ima najviše desetak stanovnika. Ovi manastiri su jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija u svetu i takođe imaju status muzeja.

Poseta Solunu je vrlo interesantna. U ovoj velikoj luci i drugom po veličini i značaju gradu u grčkoj nalazi se pravo bogatstvo istorijskog nasleđa, kulturnih atrakcija i mesta za odličnu zabavu. Šoping je jedan od dobrih razloga zbog kojeg bi trebalo otići u Solun. U njemu se nalazi srpsko groblje Zejtinlik na kojem su sahranjeni borci iz Prvog svetskog rata.

Više o Olimpskoj regiji možete pronaći na sledećem linku.

Pogledajte našu kompletnu ponudu apartmana za letovanje u Grčkoj. Kompletnu ponudu apartmana za letovanje u Olimpskoj regiji možete pronaći ovde. U ovoj regiji na raspolaganju vam je smeštaj u: Makrigialos, Paralia, Olympic Beach, Leptokaria, Platamon, Nei Pori, Kokino Nero