Pafos

Pafos je grad koji se nalazi 60 kilometara udaljenosti od Limasola. Jedno je od glavnih letovališta na Kipru. Ovaj grad, sa spojenim gradom Ktima čini jedan veći grad. Jedan deo  je turistička zona sa hotelima, a drugi deo je deo u kome žive stanovnici grada. Prema grčkoj mitologiji u Pafosu je rođena boginja ljubavi i lepote Afrodita, a za vreme antičke Grčke Pafos je bio glavni grad Kipra.

U severnom delu nalazi se Ktina ili Pano Pafos, mirniji deo grada gotovo pa sačuvan od turista. Kato Pafos je s druge strane epicentar svih dešavanja i u ovom delu se nalaze klubovi i kafići, a kako je na južnoj strani, pored mora, ovde se nalaze i najpopularnije plaže. U samom centru grada nalazi se gradska peščana plaža. Faros je plaža u blizini, sa mnogo manje gužve. Na oko 10 kilometara od Pafosa nalazi se Coral Bay, čuvena plaža. Do nje se veoma lako stiže gradskim prevozom.

Mesto je poznato i po mnogim atrakcijama. Paphos Fort je tvrđava koju su 1586. godine sagradili Turci i nalazi se na početku marine. Najbogatije rimsko nalazište na Kipru se nalazi ovde. U ovom arheološkom parku možete pogledati 4 vile, amfiteatar i agoru koja datira od pre 2000 godina. Nalazište je otkriveno 1962. godine i pod zaštitom je UNESCA. Na oko 25 kilometara od Pafosa nalazi se Petra Tou Romiou, stena na obali mora gde je po legendi rođena Afrodita.

Najveći akva park na Kipru se nalazi u blizini grada i udaljen je nekih 10 kilometara. Pafos je poznat i po zoološkom vrtu. Prelepa prirodna oaza udaljena je 15 kilometara od centra grada i nalazi se u blizini Koralnog zaliva. Poznat je po velikom broju ptica, zmija, krokodila i koza koje žive ovde.