Nidri

Nidri je najpopularnije turističko mesto na Lefkadi. Nalazi se na istočnoj obali. Udaljeno je 17 kilometara južno od glavnog grada Lefkade. Prelepa plaža privlači dosta turista pa su u sezoni često velike gužve. Iz Nidrija imate prelep pogled na ostrva kao što su Scorpio (u vlasništvu Aristitela Onazisa i njegove porodice), Scorpidi, Madouri, Helonu, Sparti. Veliki izbor taverni, barova i kafića dostupni su u ovom gradiću.

Letovalište obiluje prodavnicama, restoranima, kafićima, barovima i ima dugačku, šljunkovitu, gradsku plažu. Pored luke za mnogobrojne brodove koji krstare oko ostrva i prevoze kupače na mnogobrojna ostrvca prekuputa, tu se nalazi i marina za jahte koja predstavlja savršeno utociste za mnogobrojne nautičare i jedriličare.

Nekoliko kilometara od grada nalaze se predivini vodopadi, te ukoliko već dođete do ovog gradića, odvojte vremena da svratite i do njih. Voda je hladna ali prizor je prelep. Ukoliko iz Nidrija idete na zapadnu obalu, najbolje je ići glavnim putem koji je znatno veće širine od lokalnih puteva. Lokalni putevi koji su kao prečice na ostrvu imaju dosta serpentina i za one koji ne podnose tako dobro vožnju umeju da budu nezgodni.

Plaže su uglavnom uže i šljunkovite, na pojedinim mestima nasute peskom, kako bi bile prilagođene i najmlađima. Ovde se nalazi i jedina škola ronjenja na ostrvu. Zastupljeni su i brojni drugi sportovi na vodi. Iz Nidrija se posetiocima pruža dosta mogućnosti za izlete i krstarenja do Itake, Scorpiosa, Meganisija, Kefalonije kao i do vodopada Dimosari. Sve ovo i još mnogo toga što Lefkada i Nidri pružaju uzrok je tome da se iz godine u godinu broj turista na ovom ostrvu povećava. Naša preporuka za leto 2022. svakako je da upoznate Jonsku obalu i otkrijete zašto je Onazis baš ovu oblast izabrao za sebe.