Lefkas

Lefkas (grad Lefkada) je prvo naseljeno mesto u koje se dolazi kada se pređe most koji spaja Lefkadu sa kopnom. Lefkas je najveći i glavni grad Lefkade. To je administrativni i kulturni centar ostrva Lefkade, u njemu živi oko 8000 stanovnika. Katastrofalni zemljotresi iz pedesetih godina prošlog veka koji su pogodili jonsku obalu Grčke teško su pogodili i Lefkadu i većina zgrada i crkava je uništeno.

Srednjovekovna tvrđava koja je sagrađena početkom 14. veka je preživela i danas stoji kao najimpozantnija zgrada na Lefkadi. Tvrđava Agia Mavra je sagrađena od strane Franaka i bila je namenjena zaštiti grada od pirata. Lefkas ima lagunu i u njoj se nalazi poznata plaža Agio Joanis. Postoji i uzani pojas peska sa vetrenjačama poznat pod imenom Gira. Nedaleko od grada je i jezero koje je svojevrstan prirodni rezervat i prepun je divljih ptica i riba. Marina u Lefkadi može da ugosti veliki broj jahti, a u blizini se nalazi i parking kao i park u gradu.

Lefkas je posle zemljotresa obnovljen na specifičan način tako da izdrži buduće potrese. U centru grada je trg Agios Spirodonas koji nosi ime po crkvi koja je sagrađena u 17. veku. Pored ove u gradu Lefkadi postoje još i crkva Agios Nikolaos (18. vek), Agii Anargiri na trgu Marka, crkva Pantokratora iz 18. veka. Interesantno je da se u većini ovih crkava čuvaju dela jonske slikarske škole. Već je napomenuto da je Lefkas kulturni centar ostrva Lefkade i u njemu se nalazi Arheološki muzej u Feneromeni ulici, Muzej gramofona, kao i Muzej folklora.

U blizini grada postoji nekoliko plaža među kojima su najpoznatije Gira, Kastro, Amoglosa, Mili. Ove plaže su naročito popularne kod surfera. Na plažama postoje i škole jedrenja, a jedna od vetrenjača je pretvorena u kafić.

Kao i u svakom glavnom gradu, naići ćete na izobilje restorana, kafića, diskoteka, barova, shopping mesta, prodavnica i supermarketa. Lefkas je jedna od najurbanijih tačaka Lefkade i ne morate brinuti o snabdevanju i shoppingu kada se nalazite u njemu, kao ni o noćnom provodu jer je sve prilagođeno turističkim potrebama.