Stara planina - lepotica Istočne Srbije

Stara Planina apartmani i hoteli

O Staroj planini

Nedaleko pored Knjaževca nalazi se Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj fascinantne lepote i netaknute prirode. Kao jedna od najlepših planina naše zemlje predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Stara planina predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i u prvoj je kategoriji prirodnih bogatstava. 

Gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

“Babin zub”, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno Midžora (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i Srbije. Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”.

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Preuzmi PDF

Svake noći, 4 tabača  radi samo za vas, kako bi vam omogućili optimalne skijaške uslove za sledeći dan. Želimo da vam svakodnevno pružimo najbolje skijaške uslove. Molimo za vaše razumevanje prilikom novonapadalog snega, jer nije uvek moguće istovremeno pripremiti sve staze - čak i kad specijalna mehanizacija za održavanje staza radi punim kapacitetom. Napominjemo, prilikom novonapadalog snega nema garancije da će staze biti vrhunski pripremljene,  jer postoji mogućnost da se novonapadali sneg neće dobro spojiti sa postojećom podlogom. 

Instalacije

Instalacija Tip Kapacitet (skijaša/h) Radno vreme
Jabučko ravnište Gondola 1 222 10:00 - 15:00
Dečiji park Pokretna traka 1 440 09:00 - 16:30
Rudine Ski lift 690 09:00 - 16:15
Babin zub Četvorosed 2 399 09:00 - 16:30
Sunčana dolina Ski lift 1 200 09:00 - 16:30
Konjarnik Četvorosed 1 365 09:00 - 16:30


Ski staze

Ski staza  Oznaka ski staze Težina ski staze
Konjarnik 1 Crna staza
Konjarnik 1a Crvena staza
Sunčana dolina 2 Crna staza
Dečiji park
Plava staza
Babin zub 5 Plava staza
Babin zub 5a Plava staza
Jabučko ravnište 7 Plava staza
Jabučko ravnište 7a Crvena staza
Jabučko ravnište 7b Crvena staza


Ski putevi

Ski put Težina ski staze
Ski put 2 Crna staza
Ski put 5 Plava staza
Ski put 6 Plava staza
Ski put 7 Plava staza

KONJARNIK

Tip žičare: četvorosed; Kapacitet: 1365 skijaša/h; Dužina: 1.155 m; Visinska razlika: 339 m

 

SUNČANA DOLINA

Tip žičare: ski lift; Kapacitet: 1.200 skijaša/h; Dužina: 637 m; Visinska razlika: 178 m


DEČIJI PARK

Tip žičare: pokretna traka; Kapacitet: 1.440 skijaša/h; Dužina: 72 m; Visinska razlika:

 

BABIN ZUB

Tip žičare: četvorosed, Kapacitet: 2.399 skijaša/h; Dužina: 985 m; Visinska razlika:


JABUČKO RAVNIŠTE

Tip žičare: osmosed; Kapacitet: 1.222 skijaša/h; Dužina: 1.125 m; Visinska razlika:

 

RUDINE

Tip žičare: ski lift; Kapacitet: 690 skijaša/h; Dužina: 213 m; Visinska razlika:

Pratite uživo web kamere na Staroj planini. Na sledećem linku možete videti live snimak skijališta

https://www.skijalistasrbije.rs/sr/web-kamere-stara-planina

Pravila ponašanja na skijalištu

1. Poštovanje drugih

Korisnici staza se moraju ponašati tako da ne dovode druge u opasnost niti im čine štetu svojim ponašanjem ili svojom opremom.

2. Vladanje brzinom i ponašanjem

Svaki korisnik staza mora prilagoditi svoju brzinu i ponašanje svojim ličnim sposobnostima, kao i opštim uslovima terena i vremenskim uslovima, stanju snežnog pokrivača, kao i gustini saobraćaja. Ukoliko korisnik skija ili vozi bord na stazi koja ne odgovara njegovom poznavanju tehnike vožnje, to čini na sopstvenu odgovornost.

3. Izbor pravca od strane onoga koji je iznad

Korisnik staze koji se nalazi iznad ima mogućnost da izabere putanju, i to mora učiniti na način da sačuva sigurnost svih osoba koje su ispod, odnosno, ispred njega. Zbog specifičnog načina vožnje na bordu i smanjenog ugla vidljivosti, borderi moraju proveriti svoj levi i desni prostor pri svakoj promeni pravca.

4. Preticanje

Preticanje se može vršiti iza, s desna ili s leva, ali se uvek mora vršiti u dovoljno širokom luku da bi se moglo predvideti kretanje onoga koji se pretiče.

5. Na ukrštanju staza i prilikom polaska

Nakon zaustavljanja ili pri ukrštanju staza, svaki korisnik se mora, pogledom na gore i na dole, uveriti da može krenuti bez opasnosti po sebe i po druge.

6. Zaustavljanje

Svaki korisnik mora izbegavati zaustavljanje na uskim i nepreglednim prolazima, a u slučaju pada mora osloboditi stazu u najkraćem roku.

7. Penjanje i silaženje pešice

Onaj koji je prinuđen da se popne ili da siđe pešice trasom staze, mora za to koristiti ivicu staze vodeći računa da ni on, niti njegova oprema ne predstavlja opasnost za ostale.

8. Poštovanje informacija obeležavanja i signalizacije

Korisnik mora voditi računa o informacijama, meteorološkim uslovima, stanju staza i snega. Takođe, mora poštovati obeležavanje i signalizaciju na stazama.

9. Pomoć

Svaka osoba koja je svedok ili učesnik u nesrećnom slučaju, mora pomoći dajući uzbunu. U slučaju potrebe, kao i na zahtev spasioca, svedok ili učesnik se mora staviti na raspolaganje istima.

10. Identifikacija

Svaka osoba koja je svedok ili učesnik u ne srećnom slučaju, je obavezna da saopšti svoj identitet spasilačkoj službi. 

11. Motorne sanke

Na skijalištu je strogo zabranjena upotreba motornih sanki, osim u službene svrhe.

12. Upotreba zaštitne kacige

Upotreba zaštitne kacige je obavezna za decu starosti do 12 godina, a preporučuje se i ostalim skijašima i borderima.

13. Skijanje van zone skijališta

i na neuređenim terenima je na sopstvenu odogovornost i biće oduzet ski pas.

14. Osnovna FIS pravila i signalizacija

na skijalištu koja važe za skijaše, važe i za bordere.

15. Korisnik skijališta ne sme koristiti skijalište

ukoliko je pod dejstvom alkohola, droge ili nekog psihoaktivnog leka, odnosno sredstava koja negativno utiču na njegove sposobnosti.