Transilvanija

Rumunija

TEMIŠVAR – TRANSILVANIJA – BUKUREŠT

Temišvar, najveći grad Banata, leži na obalama reke Begej i sedište je županije Tamiš. Temišvar je najveći kulturno istorijski centar Srba u Rumuniji gde i danas živi veliki broj srpskog življa. U gradu se nalazi sedište Eparhije Temišvarske Srpske Pravoslavne crkve, kao i savez Srba u Rumuniji. Grad nazivaju „ Mali Beč“ jer je dugo bio pod opsadom Hazburgovaca a njegov centar podseća na stari deo Beča. Prvi evropski grad koji je dobio električno osvetljenje a neke od zgrada projektovao je lično čuveni Gustave Eiffell. U novijoj istoriji poznat je kao grad u kome je počeo ustanak koji je doveo do sloma rečima diktatora Nikolae Čaušeskua. Nekada iza „Gvozdene zavese„ a danas dvadeset dve godine kasnije Temišvar je moderan grad.

Preuzmi PDF

OVA PONUDA NIJE AKTUELNA

PROGRAM PUTOVANJA:


PRVI DANNIŠ-TEMIŠVAR
01.05.2020Petak – Polazak autobusa iz Niša oko 00:00h (sastanak 30 min ranije), sa parkinga kod TC „Roda“. Noćna vožnja preko Smedereva, Kovina, Pančeva i Vršca do graničnog prelaza Vatin. Ulazak u Rumuniju i vožnja ka Temišvaru. Dolazak u Temišvar u jutarnjim satima. Sledi obilazak grada: Trg pobede, na kojem se nalazi Opera, Saborna crkva Banatske mitropolije, kip vučice koja doji Romula i Rema, Trg slobode, na kojem se nalaze stara gradska većnica, kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja, Saborna crkva srpske pravoslavne crkve. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Noćenje.

DRUGI DAN: TEMIŠVAR-TURDA-SIGIŠOARA-BRAŠOV
02.05.2020. Subota – Rani doručak. Napuštanje hotela. Oko 7:30h polazak grupe ka gradiću Turda. Odmah pored grada se nalazi čuveni rudnik soli „Salina Turda“. Dolazak u rudnik oko 12:30h (ko ne želi da obilazi rudnik može slobodno vreme da provede u gradu). Salina Turda se smatra najvećim rudnikom-muzejom na svetu, a iskopan je na dubini od 110m. Prvi podaci o njegovom postojanju sežu u 13. vek, ali se smatra da je od 17. veka počeo sa radom. Za posetioce je otvoren 2010. godine. Osim u razgledanju rudnika i njegovih velelepnih slanih dvorana, možete se oprobati i u kuglanju, mini golfu, stonom tenisu i sve to na dubini od oko 100m. Obilazak rudnika završavamo oko 15h. Polazak grupe za Sigišoaru. Oko 17h dolazak u Sigišoaru, sledi obilazak starog gradskog jezgra koje je pod zaštitom UNESCO-a. Imaćemo priliku i da vidimo rodnu kuću čuvenog rumunskog vladara Vlada Cepeša, poznatijeg kao grof Drakula. Oko 19h polazak za Brašov. Dolazak u hotel oko 21h. Noćenje.

TREĆI DAN: BRAŠOV-PELEŠ-BUKUREŠT

03.05.2020.  Nedelja – DoručakNapuštanje hotela.  U 09:00h polazak I obilazak centra Brašova. Crna crkva iz 15. Veka, koja je i najveća gotička crkva između Beča i Istanbula, Kapija Ekaterina, stara gradska većnica, ulica kanapa,… Oko 12:30h polazak za Sinaju. U blizini Sinaje se nalazi dvorac Peleš i manastir Sinaja. Obilazak dvorca, koji je bio I letnja rezidencija prvog rumunskog kraljevskog para Karola i Elizabete, Nakon dvorca obilazimo i manastir Sinaja koji je iz 17. Veka i nalazi se u podnožju dvorca Peleš. Nastavak putovanja ka Bukureštu. Dolazak u Bukurešt u kasnim popodnevnim satima. Bukurešt je glavni grad Rumunije, koji nosi epitet “Mali Pariz”. Panoramsko razgledanje grada iz autobusa (Palata Parlamenta, Trijumfalna kapija, Palata Pravde) Smeštaj u hotel. Noćenje.

ČETVRTI DAN: BUKUREŠT-NIŠ
04.05.2020. Ponedeljak –  Doručak. Napuštanje hotela. Obilazak grada i šetnja u pratnji vodiča najužim centorm Bukurešta, u kojem se nalazi rimski ateneum, bivša Kraljevska palata (danas muzej umetnosti), Kraljevska zadužbina (danas centralna univerzitetska biblioteka), zdanje Senata, crkva Kreculesku. Slobodno vreme u gradu za individualno razgledanje i šoping. Polazak za Srbiju oko 18h. Vožnja preko Piteštija, Krajove, Turnu Severina do Kladova.

PETI DAN: NIŠ
05.05.2020. Utorak. Vožnja preko Kladova, Negotina, Zaječara i Knjaževca do Niša. Dolazak u Niš oko 04:00h. Mogućnost transfera do ostalih gradova u Srbiji uz doplatu. Kraj programa.

ARANŽMAN OBUHVATA:

– Prevoz autobosum ili minibusom (20 mesta), visoke turističke klase na navedenoj relaciji.
– Smeštaj u hotelu sa 3* u Temišvaru u 1/2 sobama, na bazi jednog noćenja sa doručkom.
– Smeštaj u hotelu sa 2* ili 3* u Brašovu u 1/2 sobama, na bazi jednog noćenja sa doručkom.
– Smeštaj u hotelu sa 3* u Bukureštu u 1/2 sobama, na bazi jednog noćenja sa doručkom.
– Obilazak Temišvara, Brašova i Bukurešta sa vodičem.
– Turističko vođstvo I organizacija puta.

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

– Međunarodno zdravstveno osiguranje koje nije obavezno, ali ga organizator preporučuje, u ovom slučaju “GENERALI”.
– Ostali individualni troškovi koji nisu predviđeni programom.
– Ulaznicu za muzej soli “Salina Turda” –  10€ i ulaznicu za dvorac “Peleš” – 10€

POPUSTI I DOPLATE:

– Doplata za 1/1 sobu 5.000 RSD
– Deca do 2 godine u pratnji dve odrasle osobe plaćaju 10.000 RSD, imaju sedište u autobusu i nemaju svoj ležaj u sobi.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:

•30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno najkasnije 15 dana pred putovanje 

NAPOMENE:

OTP 4/2015

LOKACIJA I OPIS HOTELA:


Sve sobe u hotelima imaju TV, WiFi, kupatilo. Usluga u hotelu je na bazi švedskog stola. 

Temišvar hotel “Strelitia” http://hotelstrelitia.com/

Brašov  hotel “Capitol” https://hotelcapitolbrasov.ro/

Bukurešt hoteli “Hello hotels” https://hello-hotels-bucuresti.continentalhotels.ro/,  “hotel Central” http://www.centralhotel.ro/ro/.