Solun

Grčka

SOLUN

Termin putovanja 29.12.2019.-03.01.2020.

Solun je jedan od najstarijih gradova Evrope. Po veličini je drugi u Grčkoj, posle Atine. Solun ima veliki istorijski značaj, a kroz istoriju je dominirao njegov strateški značaj. Solun je i danas najznačajnija trgovačka luka za čitavu Jugoistočnu Evropu. Grad se nalazi na vrhu Solunskog zaliva, duž kojeg se pruža dužinom od dvadesetak kilometara. Zapadno od grada pruža se tzv. Solunsko polje, primorska ravnica blizu ušća Vardara u zaliv (20 kilometara zapadno od grada). Sa drugih strana grad je okružen brdima planine Hortiatis. Kada su u pitanju kulturno nasleđe, zabava, hrana i šoping, Solun je neopravdano bačen u zasenak zbog Atine. Iako Solun nema puno antičkih ruševina, on obilujeostacima rimske i vizantijske istorije, umetnosti i religije. U Solunu je očigledan uticaj istoka. On se ogleda u arhitekturi i lokalnoj kuhinji. Jedna od glavnih istorijskih atrakcija je grob Filipa, oca Aleksandra Velikog. Okolina Soluna ima vrlo lepe plaže. Istovremeno, ovaj divni grad je odlično polazište za obilazak čitavog Halkidikija.  Solun ima odličan noćni život. Mnoštvo vrlo interesantnih barova i klubova radi do ranog jutra. 

Preuzmi PDF

Cenovnik 2019/2020

HOTEL/SOBA HOTEL 3*
1/2 129€
1/3 119€

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan. (29.12.) SRBIJA   Polazak za Solun u večernjim satima. Noćna vožnja preko Leskovca,Vranja i dalje preko Makedonije, sa usputnim zadržavanjem radi odmora i graničnih formalnosti.
2. dan. (30.12.) SOLUN   Dolazak u Solun u prepodnevnim satima. Razgledanje grada: crkva Svetog Dimitrija, Aristotelov trg, spomenik Aleksandra Makedonskog, Bela kula. Smeštaj u hotel od 14h. Fakultativni odlazak do shopping centra Cosmos, slobodno vreme za shopping. Povratak u hotel. Noćenje.
3. dan, (31.12.) SOLUN Doručak.Slobodno vreme. Priprema za odlazak na doček Nove Godine (fakultativni  Doček  Nove godine u restoranu hotela Capsis – 50€). Individualni povratak u hotel. Noćenje.

4. dan, 01.01. SOLUN – METEORI Doručak. Mogućnost organizovanja fakultativnog  izleta  na Meteore. Polazak u 08.00h iz Soluna.

(Neverovatne kamene kule manastira Meteori ili „viseće stene“ su nastale povlačenjem mora pre 30 miliona godina. Prvi religiozni objekti se javljaju 985. godine, kada jednu od mnogobrojnih pećina naseljava monah po imenu Varnava. Velika je tajna i nepoznanica kako su se prvi monasi popeli na tu visinu i počeli da grade manastir.U prošlosti se do manastira moglo stići jedino u mreži  koja je čekrkom spuštana i podizana. Tokom 1920. godine, za vreme obnove manastira uklesana su stepenice kako bi manastiri postali pristupačniji i materijal se lakše preneo do njih. Danas se manastirska bratstva uvećavaju a mnogobrojnim posetiocima je omogućen pristup u ograničen deo manastirskog kompleksa. Ulaznice u manastire naplaćuje Grčka Nacionalna Turistička Organizacija i iznosi 3€,  prilog se može ostaviti po ulasku u manastir..).

Usput  je planirana poseta radionici ikona u Kalambaki kraći predah i kupovina suvenira, Nastavljamo put prema Meteorima. Panoramsko razgledanje manastira Velika Meteora-Preobraženje (bez ulaska u manastir). Obilazak manastira Varlam, razgledanje, slobodno vreme. U povratku je predviđena pauza za ručak u Kalambaki (ručak nije uračunat u cenu aranžmana) i obilazak crkve Sv. Petke u klancu Tempi. Povratak u Solun u večernjim satima. Slobodno veče. Noćenje.

5. dan, (02.01.) SOLUN Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme do 16h.Odlazak na srpsko vojničko groblje Zejtinlik, polazak za Srbiju. Dolazak u Niš u ranim jutarnjim satima 03.01.2018 (vreme dolaska zavisi od dužine čekanja na graničnom prelazu, na šta organizator ne može da utiče).

ARANŽMAN OBUHVATA:

 prevoz autobusima turističke klase na relaciji po programu,
- smeštaj u izabranom hotelu na bazi 3 noćenja sa doručkom ,

 - usluga turističkog vodiča,
- panoramsko razgledanje grada,
- obilazak Zejtinlika,
- organizacioni troškovi.

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

- ulaznice za lokalitete predviđene programom,

- odlazak u tržni centar Cossmos – 5€
- izlet do Meteora 25€
- međunarodno zdravstveno osiguranje,

- od 01.01.2018 je u Grčkoj uvedeno plaćanje boravišne takse koja se plaća na licu mesta u hotelima, cena boravišne takse se kreće od 0.50€ do 1,50€ u zavisnosti od kategorije hotela.

POPUSTI I DOPLATE:

-Minimalan broj za realizaciju fakultativnih izleta je 30 putnika.
-Doplata za 1/1 sobu je 70% od cene dvokrevetne sobe
-Deca od 2-12god imaju popust od 30% u pratnji dve punoplative osobe

(imaju sedište u autobusu, koriste zajednički ležaj)
Umanjenje za sopstveni prevoz je 15€.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:

- Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

- 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 7 dana pre početka putovanja,

- 30% prilikom rezervacije, ostatak na rate, administrativnom zabranom ili čekovima do marta 2020. god.

Stranke se prilikom rezervacije odlučuju za način plaćanja i takav izabrani način plaćanja se kasnije ne može menjati.

OTP 27/2014

 

LOKACIJA I OPIS HOTELA:

Hotel ROTONDA 3*

http://www.hotelrotonda.com/rs

 • Nalazi se u centru Soluna, u blizini železničke stanice i na 10 minuta hoda od centralne ulice Egnatia.
 • Ukupno 79 Standard Rooms  (~20 m2).
 • Sve sobe poseduju: klimu, grejanje, televizor, frižider, tuš, fen za kosu, sef, Wi-Fi, balkon.
 • Standard Room - francuski lezaj ili dva odvojena kreveta 
 • Tip pomoćnog ležaja - kauč.

Hotel ABC 3*

https://inthessaloniki.com/item/abc-hotel/

 • Moderan gradski hotel, nalazi se preko puta izložbenog centra. Na pešačkoj udaljenosti od centra grada, šetališta, Bele kule, prodavnica, taverni, barova. Sastoji se od devetospratne zgrade. Komforne sobe, restoran, bar, internet, servis na visokom nivou. 
 • Ukupno 100 soba: Singles (~10 m2), Doubles & Triples (~18 m2), Promo Rooms without balcony (~18 m2), Quadruple Room (~18 m2).
 • U sobama: centralna klima, mini-bar (uz doplatu na licu mesta), grejanje, SAT TV, telefon, Wi-Fi internet (uz doplatu na licu mesta), sef, tuš, fen, balkon.
 • Single Room Ležaj za jednu osobu.
 • Double Room Francuski ležaj ili 2 odvojena ležaja.
 • Triple Room 2 odvojena ležaja i kauč/sofa.
 • Promo Room without balcony Soba bez balkona.
 • Quadruple Room 2 odvojena ležaja i kauč/sofa.
 • Sobe za nepušače.
 • Tip dodatnog ležaja - sofa/fotelja/krevet na rasklapanje.