Vodič za putovanje kroz Bugarsku - prelaz Kulata-Promahonas

Covid-19

Preuzmi vodič u PDF formatu za štampanje


Dragi putnici,

Zahvaljujemo Vam na ukazanom poverenju i odabiru turističkog aranžmana baš u našoj agenciji. U nastavku, dajemo vam detaljan vodič do Asprovalte, putem koji vodi kroz Bugarsku i granični prelaz Kulata – Promahonas.

Kao početnu i polaznu tačku putovanja izabrali smo petlju „NIŠ – ISTOK“ na auto putu Beograd – Niš – Dimitrovgrad, kako bismo obuhvatili ostala uključenja na auto put i to Niš-Jug (izlaz kod KP doma), i Niš-sever (izlaz kod Aerodroma) koji je ujedno i prolazna petlja za putnike koji kreću sa severa Srbije. Na ovaj način svi oni koji koriste pomenuta uključenja na auto put, i dolaze iz pravca severa (Beograda), svoju kilometražu mogu računati počev od ove tačke koje je prikazana i na prvoj slici u nastavku ovih instrukcija.

U ovim instrukcijama nismo tretirali eventualna isključenja i odmorišta van auto puta već smo se isključivo bavili putem koji Vas očekuje do Vaše krajnje destinacije. Takođe, moguća su i određena odstupanja u zavisnosti od trenutnih radova na putevima pa je najbolje pratiti pojedinačno datu kilometražu od mesta do mesta, a manje se oslanjati na ukupnu kilometražu puta. Nadamo se da će Vam ove instrukcije pomoći i olakšati Vaše putovanje.

Srećan put i ugodan odmor želi Vam agencija STAR TRAVEL!

 Tačka uključenja na auto putu „NIŠ-ISTOK“, i polazna tačka od koje će biti računata dalja kilometraža.

Od polazne tačke vožnja dalje ide auto putem sve do graničkog prelaza Gradina na izlasku iz Srbije ka Bugarskoj. Od polazne tačke to je na tačno 95,5 km udaljenosti. Na ovoj deonici postoji jedna naplatna rampa kod mesta Dimitrovgrad na 85,6 km od polazne tačke, a cena putarine iznosi 380,00 dinara za one koji su se na auto-put uključili na stanici Niš-ISTOK, i 1.290,00 dinara za one koji su krenuli iz Beograda.

Nakon graničnih formalnosti, izlaska iz Srbije na prelazu Gradina i ulaska u Bugarsku na prelazu Kalotina, sledi dalja vožnja prema Sofiji. Od polazne tačke do prelaska granice sa Bugarskom ima ukupno 96 km.

Napominjemo da je u Bugarskoj obavezno korišćenje vinjeta za vožnju putevima kroz ovu državu. Vinjetu možete nabaviti odmah na graničnom prelazu, na prvoj pumpi koja se nalazi na oko 1km posle graničnog prelaza ili je kupiti elektronski na sajtu https://bg-vignette.com/ ukoliko imate platnu karticu.

Nakon elektronske kupovine putem sajta, na vašu meil adresu stići će potvrda koju odštampate i nosite sa sobom. Na slici ispod možete videti trenutno važeće cene vinjeta za Bugarsku.

Nakon završenih formalnosti možete nastaviti sa putovanjem. U nastavku puta nakon 12 km prolazi se kroz mesto Dragoman, a nakon 24,9 km mesto Slivnica. Savetujemo da kroz ova mesta pazite na brzinu kretanja jer ima postavljenih saobraćajnih kamera. 

Nakon 47,7 km od granice, i ukupno 144 km od polazne tačke, stiže se do ulaza u Sofiju, i nailazi se na kružni tok na kome treba držati desnu stranu i izaći na izlazu desno za mesto KULATA.

(skretanje sofija)

Posle skretanja i izlaska iz kružnog toka put se nastavlja pravo. Sada sledi deonica auto puta kroz Bugarsku na kojoj povremeno postoje mesta za odmor kao i benzinske stanice.

Na 95,3 km od kružnog toka kod Sofije sledi isključenje za Blagoevgrad, a na 100 km od Sofije završava se deonica auto-puta. Napominjemo da je auto put u izgradnji i da je moguće odstupanje u dužini auto-puta shodno radovima koji su u toku. U svakom slučaju pratite putokaze i pravac prema graničnom prelazu Kulata.

Nakon 110 km od Sofije, i ukupno 244 km od početne tačke, stiže se do skretanja za mesto Simitli.

Ovo je ključna tačka za sve one koji će svoj put nastaviti ka graničnom prelazu ILINDEN – EKSOHI, jer će upravo ovde skrenuti desno i nastaviti putem ka ovom graničnom prelazu.

Oni koji nastavljaju ka prelazu Kulata ovde nastavljaju svoj put pravo.

Na 135 km od Sofije, i 279 km od početne tačke, nakon prolaska kroz mesto Kresna, stiže se do ponovnog uključenja na auto-put.

Put dalje nastavlja pravo a na 155 km od Sofije i 299 km od početne tačke, prolazi se skretanje za Sandanski.

Ovo je idealno mesto za sve one koji ovde žele da prave pauzu ili eventualno prenoće na putu do Grčke. U Sandanskom postoje kvalitetni smeštajni kapaciteti, a mi kao agencija možemo izvršiti rezervaciju smeštaja za one koji žele ovde da prenoće. Od skretanja do centra Sandanskog ima oko 3 km.

Oni koji ne žele da svraćaju put nastavljaju pravo.

Na 176 km od Sofije, i ukupno 320 km od početne tačke stiže se i do graničnog prelaza KULATA.

Ovo je ujedno i granični prelaz sa Grčkom pod nazivom Promahonas. Obzirom da su i Bugarska i Grčka članice Evropske unije, ovde postoji samo jedan zajednički prelaz između dveju država tako da ne očekujte poseban prelaz sa Grčkom u nastavku putovanja.

Nakon graničnih formalnosti put se nastavlja kroz Republiku Grčku, putem koji dalje vodi pored mesta Promahonas, a zatim ka Seresu, gde vas očekuje nekoliko pravaca daljeg kretanja u zavisnosti od toga kuda ste se zaputili. Od Seresa put vodi desno ka Solunu, pravo ka Regiji Svetog Đorđa gde su mesta Stavros, Nea Vrasna i Asprovalta, i levo ka Kavali i dalje ka Tasosu ako je on vaš cilj.

Dakle, put nakon granice nastavlja pravo, a nakon 33 km od graničnog prelaza nailazi se na raskrsnicu na kojoj svi oni koji idu ka Solunu treba da skrenu desno.

Nakon skretanja desno put vas vodi pravo i na 97 km od granice stiže se do petlje auto-puta Egnatia Odos na kojoj se uključujete dalje ka Solunu ili eventualno nekoj drugoj destinaciji dalje. Oni koji putuju ka Asprovalti, Nea Vrasni ili Stavrosu, put na ovde nastavljaju pravo.

Na 37,5 km od granice stiže se na raskrsnicu pre mesta Seres. Ovde je ključno skretanje kako bi kasnije nastavili obilaznicom oko Seresa i izbegli grad.

Nakon skretanja put se nastavlja pravo, obilaznicom oko Seresa, a na 48 km nailazi se na raskrsnicu na kojoj se skreće desno.


(obilazak Seresa)

Nakon 74,4 km od granice, i ukupno 394,4 km od početne tačke stiže se na raskrsnicu na kojoj treba skrenuti desno ka Solunu, zapravo to je i put koji vodi ka Asprovalti.

(skretanje ka pravcu za Solun)

Put dalje vodi pravo, a na 93,5 km od granice sledi još jedna raskrsnica na kojoj treba skrenuti desno.

Tačno 102 km od granice i 422 km od početne tačke stiže se do petlje na kojoj se treba isključiti levo za uključenje na auto put Egnatia Odos i pravac ka Solunu.

(uključenje na Egnatia Odos)

Na 122 km od granice, a 442 km od početne tačke stiže se i do skretanja za Asprovaltu, Stavros i Nea Vrasnu, a samo 3 km dalje dolazi se i do centra Asprovalte.

Od početne tačke ima ukupno 445 km.

Nadamo se da smo uspeli da vam približimo i prenesemo utisak kako izgleda put od Niša do Asprovalte preko Bugarske i graničnog prelaza Kulata – Promahonas.


Za sve informacije možete nas kontaktirati na brojeve telefona

018/246-100, 018/522-112, 069/76-23-13

info@startravelnis.rs

Prijatan boravak i ugodan odmor želi Vam agencija STAR TRAVEL

 ***** za detaljnu ponudu aranžmana, informacije i usluge možete posetiti našu web stranu *****

www.startravelnis.rs


 


 

Preuzmi PDF