Vodič za putovanje kroz Bugarsku - prelaz Ilinden - Eksohi

Covid-19

Preuzmi vodič u PDF formatu za štampanje


Dragi putnici,

Zahvaljujemo Vam na ukazanom poverenju i odabiru turističkog aranžmana baš u našoj agenciji. U nastavku, dajemo vam detaljan vodič do Asprovalte, putem koji vodi kroz Bugarsku i granični prelaz Ilinden - Eksohi

Kao početnu i polaznu tačku putovanja izabrali smo petlju „NIŠ – ISTOK“ na auto putu Beograd – Niš – Dimitrovgrad, kako bismo obuhvatili ostala uključenja na auto put i to Niš-Jug (izlaz kod KP doma), i Niš-sever (izlaz kod Aerodroma) koji je ujedno i prolazna petlja za putnike koji kreću sa severa Srbije. Na ovaj način svi oni koji koriste pomenuta uključenja na auto put, i dolaze iz pravca severa (Beograda), svoju kilometražu mogu računati počev od ove tačke koje je prikazana i na prvoj slici u nastavku ovih instrukcija.

U ovim instrukcijama nismo tretirali eventualna isključenja i odmorišta van auto puta već smo se isključivo bavili putem koji Vas očekuje do Vaše krajnje destinacije. Takođe, moguća su i određena odstupanja u zavisnosti od trenutnih radova na putevima pa je najbolje pratiti pojedinačno datu kilometražu od mesta do mesta, a manje se oslanjati na ukupnu kilometražu puta. Nadamo se da će Vam ove instrukcije pomoći i olakšati Vaše putovanje.

Srećan put i ugodan odmor želi Vam agencija STAR TRAVEL!

 Tačka uključenja na auto putu „NIŠ-ISTOK“, i polazna tačka od koje će biti računata dalja kilometraža.

Od polazne tačke vožnja dalje ide auto putem sve do graničkog prelaza Gradina na izlasku iz Srbije ka Bugarskoj. Od polazne tačke to je na tačno 95,5 km udaljenosti. Na ovoj deonici postoji jedna naplatna rampa kod mesta Dimitrovgrad na 85,6 km od polazne tačke, a cena putarine iznosi 380,00 dinara za one koji su se na auto-put uključili na stanici Niš-ISTOK, i 1.290,00 dinara za one koji su krenuli iz Beograda.

Nakon graničnih formalnosti, izlaska iz Srbije na prelazu Gradina i ulaska u Bugarsku na prelazu Kalotina, sledi dalja vožnja prema Sofiji. Od polazne tačke do prelaska granice sa Bugarskom ima ukupno 96 km.

Napominjemo da je u Bugarskoj obavezno korišćenje vinjeta za vožnju putevima kroz ovu državu. Vinjetu možete nabaviti odmah na graničnom prelazu, na prvoj pumpi koja se nalazi na oko 1km posle graničnog prelaza ili je kupiti elektronski na sajtu https://bg-vignette.com/ ukoliko imate platnu karticu.

Nakon elektronske kupovine putem sajta, na vašu meil adresu stići će potvrda koju odštampate i nosite sa sobom. Na slici ispod možete videti trenutno važeće cene vinjeta za Bugarsku.

Nakon završenih formalnosti možete nastaviti sa putovanjem. U nastavku puta nakon 12 km prolazi se kroz mesto Dragoman, a nakon 24,9 km mesto Slivnica. Savetujemo da kroz ova mesta pazite na brzinu kretanja jer ima postavljenih saobraćajnih kamera. 

Nakon 47,7 km od granice, i ukupno 144 km od polazne tačke, stiže se do ulaza u Sofiju, i nailazi se na kružni tok na kome treba držati desnu stranu i izaći na izlazu desno za mesto KULATA.

(skretanje sofija)

Posle skretanja i izlaska iz kružnog toka put se nastavlja pravo. Sada sledi deonica auto puta kroz Bugarsku na kojoj povremeno postoje mesta za odmor kao i benzinske stanice.

Na 95,3 km od kružnog toka kod Sofije sledi isključenje za Blagoevgrad, a na 100 km od Sofije završava se deonica auto-puta. Napominjemo da je auto put u izgradnji i da je moguće odstupanje u dužini auto-puta shodno radovima koji su u toku. U svakom slučaju pratite putokaze i pravac prema graničnom prelazu Kulata.

Nakon 110 km od Sofije, i ukupno 244 km od početne tačke, stiže se do skretanja za mesto Simitli.

Oni koji nastavljaju ka prelazu Kulata ovde nastavljaju svoj put pravo.

Oni koji će svoj put nastaviti ka graničnom prelazu ILINDEN – EKSOHI, ovde skreću desno i nastavljaju put prateći putokaze za Bansko.

(skretanje Simitli)

Na 149 km od Sofije, i 293 km od početne tačke, nakon prolaska kroz mesto Razlog, stiže se do Banskog.

Ovo je idealno mesto za sve one koji ovde žele da prave pauzu ili eventualno prenoće na putu do Grčke.

U Banskom postoje kvalitetni smeštajni kapaciteti, a mi kao agencija možemo izvršiti rezervaciju smeštaja za one koji žele ovde da prenoće.

Oni koji ne žele da se zadržavaju u Banskom put nastavljaju pravo.

Na 198 km od Sofije, a na ukupno 341 km od početne tačke stiže se i do mesta Goce Delčev, a na kružnom toku treba nastaviti putem pravo.

Nakon toga, put vodi dalje pored mesta Koprivlen i Sadovo, a tačno na 359 km od polazne tačke i 216 km od Sofije stiže se i do graničnog prelaza ILINDEN – EKSOHI. Obzirom da su i Bugarska i Grčka članice Evropske unije, ovde postoji samo jedan zajednički prelaz između dveju država tako da ne očekujte poseban prelaz sa Grčkom u nastavku putovanja.

Nakon graničnih formalnosti put se nastavlja kroz Republiku Grčku. Sada treba nastaviti prvo i pratiti putokaze za mesto Drama.

Na 49,5 km od graničnog prelaza stiže se do mesta Drama, i do raskrsnice na kojoj treba skrenuti desno.

Kilometar kasnije držati se leve strane i nastaviti obilaznicom oko Drame

(obilaznica oko Drame)

Po završetku obilaznice, na 55,5 km od granice, na raskrsnici je potrebno skrenuti desno.

Put dalje vodi pravo i na 101 km od granice i 460 km od polazne tačke stiže se do petlje na kojoj se treba isključiti levo za uključenje na auto put Egnatia Odos i pravac ka Solunu.

(uključenje na Egnatia Odos)

Na 121 km od granice, a 480 km od početne tačke stiže se i do skretanja za Asprovaltu, Stavros i Nea Vrasnu, a samo 3 km dalje dolazi se i do centra Asprovalte.

Od početne tačke ima ukupno 445 km.

Nadamo se da smo uspeli da vam približimo i prenesemo utisak kako izgleda put od Niša do Asprovalte preko Bugarske i graničnog prelaza Ilinden - Eksohi


Za sve informacije možete nas kontaktirati na brojeve telefona

018/246-100, 018/522-112, 069/76-23-13

info@startravelnis.rs

Prijatan boravak i ugodan odmor želi Vam agencija STAR TRAVEL

 ***** za detaljnu ponudu aranžmana, informacije i usluge možete posetiti našu web stranu *****

www.startravelnis.rs


 


 

Preuzmi PDF