Režim ulaska državljana Srbije u druge zemlje

Covid-19

Napomena: Poslednje ažuriranje podataka 21.10.2020.


АЛБАНИЈА
Држављани Србије могу без ограничења да уђу у Албанију или транзитирају. Нема посебних услова. Режим уласка је исти за сва лица без обзира из које земље се долази у Албанију.

АУСТРИЈА
Држављанима Србије није дозвољен улазак у Аустрију осим лицима која имају регулисан боравак, као и у посебним случајевима, и то за лица која у Аустрију путују: из пословних разлога; једном лицу у пратњи особе која у Аустрију долази у сврху медицинског лечења; ради почетка или наставка студија, односно у циљу научног истраживања; ради учешћа у школским активностима; ради присуствовања судским или административним поступцима пред аустријским надлежним органима; члановима особља дипломатских представништава, запосленима у међународним организацијама и лицима која са њима живе у заједничком домаћинству; хуманитарно особље; због планираних важних догађаја у кругу породице (венчања, крштења, рођендани, непериодичне посете животном партнеру).
Све наведене категорије лица приликом уласка у Аустрију морају да имају негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико се не поседује негативан тест, изриче се мера 10-дневне самоизолације и обавезно је да се у року од 48 сати обави тестирање о сопственом трошку. По пријему негативног резултата теста, мера самоизолације се окончава.
Поред негативног теста, наведене категорије лица су у обавези да приликом уласка у Аустрију поднесу доказ о сврси путовања, односно доказ да припадају једној од наведених категорија.
Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Није потребан тест за транзит.
Деца до навршене десете године живота не морају имати негативан тест ради уласка у Аустрију, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују.
Улазак у Аустрију без теста и без карантина могућ је у следећим случајевима: лица која обављају путнички и теретни саобраћај; лица која долазе због неге животиња/пољопривредних разлога; професионални возачи/пилоти; лица која долазе из посебних интереса за Аустрију; путници у транзиту без заустављања, чак и у случајевима кад постоји нужна пауза у Аустрији (нпр. пауза између летова и сл); малогранични саобраћај лица која редовно прелазе границу из пословних, односно породичних разлога; припадници служби безбедности који спроводе репатријацију; лица која управљају возилима јавних служби (хитна помоћ, ватрогасна и полицијска возила); лица која долазе из непредвиђених, неодложних и нарочито релевантних разлога у кругу породице у појединачним случајевима (нпр. смртни случај, сахрана, рођење); лица која долазе ради медицинског лечења уз поседовање потврде аустријске медицинске установе о неопходности медицинског лечења у Аустрији.
Улазак у Аустрију из држава ЕУ, ЕЕЗ, односно Швајцарске, Андоре, Монака, Сан Марина, Ватикана и Уједињеног Краљевства је дозвољен без негативног PCR теста и карантина, под условом да лица докажу да су у претходних 10 дана боравила у једној од земаља која се налази на листи тзв. ,,безбедних држава" (листа А). Улазак у Аустрију из ,,трећих држава" дозвољен је искључиво уколико се налазе на листи тзв. ,,безбедних држава" (листа А). Улазак из ,,трећих држава" које се налазе на листи тзв. ,,небезбедних држава" (листа Б), а на којој се тренутно налази и Србија, је забрањен. Листа А и Б се могу наћи у следећем линку: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Rechtliches.html.
Коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи.

БЕЛГИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Белгију. Улазак је дозвољен само лицима која имају регулисан боравак у Белгији и лицима која имају суштински разлог за путовање, уз одговарајући доказ о разлогу путовања (медицински радници, висококвалификовани радници чије присуство је неопходно, студенти, лица која путују из хитних породичних разлога (спајање породице, посета супружнику или ванбрачном партнеру, посета у контексту заједничког родитељства, путовања ради венчања или сахране за први или други степен сродства и сл.), лица која долазе на састанке које организују међународне организације и сл). Дозвола се добија преко Амбасаде Белгије у Београду.
За све путнике који долазе из тзв. црвене зоне (у којој се налази и Србија) обавезно је тестирање по доласку, као и самоизолација у трајању од седам дана у случају негативног резултата теста. У случају да је резултат теста позитиван, прописана је изолација најмање 14 дана.
Сви путници имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, 48 сати пре уласка у Белгију. Након попуњавања обрасца, путници ће добити СМС поруку са кодом за тестирање.
Транзит је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. Уколико транзит обухвата одређено време боравка на територији Белгије, лице које транзитира, то време мора провести у самоизолацији. Више информација је доступно на https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq и https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx, где се може преузети и Public Health Passenger Locator Form.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Држављани Србије могу без ограничења из Србије да уђу у БиХ или да транзитирају.
Од 12.септембра страним држављанима је потребан негативан PCR тест. Изузетак су држављани Србије, Хрватске и Црне Горе који могу да уђу у БиХ без теста када у БиХ улазе директно из земље чији су држављани, што се односи и на малолетну децу и супружнике који су држављани других земаља.

БУГАРСКА
Држављани Србије могу ући у Бугарску без негативног PCR теста ако долазе из Србије или држава чланица ЕУ или Шенгенског споразума (укључујући Сан Марино, Андору, Монако и Ватикан), В.Британије, Северне Ирске, Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Новог Зеланда, Руанде, Републике Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја, Уједињених Арапских Емирата, Белорусије и Турске. Ако држављанин Србије долази из земље која није претходно наведана, неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Држављанима Србије, који транзитирају преко територије Бугарске, без задржавања, није потребан негативан PCR тест, без обзира из које земље долазе. На уласку у земљу, држављанин Србије има обавезу да граничну полицију обавести да је у транзиту, као и о месту финалне дестинације. Иинформација о томе се евидентира у јединственом информационом систему како би надлежна служба пратила када је лице напустило земљу.

ГРЧКА
Држављани Србије не могу ући у Грчку. Изузетак су држављани Србије који имају регулисан боравак у Грчкој или некој од земаља ЕУ или Шенгена, као и посебне категорије грађана – возачи камиона, студенти, сезонски радници у пољопривреди, лица која добију одобрење од Амбасаде Грчке у Београду.
Држављани Србије који имају боравак у Грчкој могу ући на свим друмским прелазима уз претходну пријаву (Passenger Locator Form - PLF) и презентовање кода који се добије преко ове пријаве (пријава се преузима на https://travel.gov.gr/#/ Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Држављани Србије који имају боравак у некој од земаља ЕУ или Шенгена могу ући у Грчку само на граничном прелазу Промахонас (између Грчке и Бугарске), уз обавезу поседовања негативног PCR теста, не старијег од 72 сата, и уз претходну пријаву (Passenger Locator Form - PLF) и презентовање кода који се добије преко ове пријаве.
За улазак у Грчку ваздушним путем обавезна је пријава (Passenger Locator Form - PLF) и презентовање кода који се добије преко ове пријаве. За путнике који долазе из Београда није потребно имати негативан PCR тест. Путници се тестирају на аеродрому по принципу случајног узорка (некада могу да буду тестирани сви путници у авиону). Путници који су тестирани су у обавези да буду у кућној изолацији 24 часа од тестирања. Уколико је резултат теста негативан, нема даљих рестрикција кретања, а уколико је позитиван, путник добија инструкцију за даље поступање (обично се ради о кућној изолацији у трајању од 14 дана или о упућивању у неку од установа). Изузетак су путници који долазе из Бугарске, Румуније, УАЕ, Малте, Белгије, Шпаније, Албаније, Северне Македоније, Мађарске и Пољске који морају имати негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ЕГИПАТ
Држављани Србије могу без ограничења да уђу у Египат или транзитирају. Од 1.септембра свим путницима који долазе у Египат потребан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Режим уласка са обавезним негативним тестом се примењује за туристичке дестинације попут Хургаде, Шарм ел Шеика, Табе, Марс Алама, Марсе Матрух и важи на читавој територији Египта.

ИТАЛИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Италију у туристичке сврхе.
Oд 22. септембра одобрава се улазак у Италију само у одређеним случајевима: пословни и здравствени разлози, школовање, хитан повратак у своје место становања/боравишта. Такође, одобрава се улазак особама које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген зоне или са лицима која имају законито пребивалиште (боравиште на дужи период) у Италији. Приликом уласка неопходно је да се да на увид лична изјава (autodichiarazione), која се може наћи на сајту Министарства спољних послова Италије. За лица која улазе у Италију на напред наведени начин и даље је на снази мера обавезне кућне самоизолације у трајању од 14 дана, која се не примењује у случају боравка до 120 сати и у случају транзита, у трајању до 36 сати.

КИНА
Држављани Србије могу да уђу у Кину уколико поседују важећу радну дозвлу, дозволу боравка по личном основу или дозволу боравка за прикључење породици. Лица којима је нека од претходно наведених дозвола истекла до 28.септембра, неопходно је да поднесу захтев за визу у Амбасади НР Кине у Београду.
Хонг Конг: Држављанима Србије није дозвољен улазак у Хонг Конг. Транзитирање преко територије Хонг Конга дозвољено је само за оне који путују са територије матице Кине, Макао-а или Тајвана.
Макао: Држављанима Србије није дозвољен улазак у Макао. Транзитирање преко територије Макао такође није могуће.
Тајван: Држављанима Србије дозвољен је улазак на Тајван у свим другим случајевима осим из разлога туризма и посета, под условом да поднесу захтеве за добијање улазне дозволе код надлежних институција у иностранству. На уласку у Тајван потребно је поседовати негативан тест, не старији од 72 сата и обезбедити обавезну самоизолацију у трајању од 14 дана. Изузети од ових мера су дипломате, бизнисмени и привредници, мигрантски радници, студенти и лица са посебним дозволама.

КИПАР
Oд 24. септембра држављани Србије могу да уђу на територију Кипра уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Одређене категорије лица тест могу да ураде по доласку на Кипар (о сопственом трошку): кипарски држављани, њихови супружници из других земаља и њихова малолетна деца; лица која имају регулисан боравак на Кипру; лица која имају специјалну дозволу за улазак од стране Владе Кипара; лица која долазе из државе у којој није могуће да се уради тестирање на корона вирус.
Сви путници морају да поседују кипарску пропусницу за лет (CyprusFlightPass) како би им било дозвољено укрцавање. Сва неопходна документа могу да се нађу и попуне електронски највише 24 сата пре лета на https://www.cyprusflightpass.gov.cy
Казна за непоседовање Flight Pass-а износи 300 евра.

MAЂАРСКА
Држављани Србије не могу уђу у Мађарску од 1.септембра уколико је разлог путовања туристички. Улазак у Мађарску у приватне сврхе је могућ само на основу добијене сагласности од мађарске полиције. Захтев се подноси преко сајта www.police.hu, на мађарском или енглеском језику. Уз молбу се прилажу докази о разлозима путовања (лечење, школовање, пословне активности, позиви на суђење, породични догађаји, учешће на спортским, културним и верским догађајима од посебног значаја и др). Лицу које добије сагласност за улазак у Мађарску биће одређен обавезан карантин у трајању од 14 дана. За време карантина могуће је тестирање о свом трошку. У случају два негативна теста, урађена од стране мађарских здравствених органа у року од 5 дана са размаком од најмање 48 сати, моћи ће да се напусти карантин.
Држављани Србије могу да транзитирају кроз Мађарску под одређеним условима (утврђена маршрута, заустављање на предвиђеним местима, земља се мора напустити у року од 24 сата) и уколико пруже чврсти докази о испуњености услова за улазак у суседну земљу према којој напуштају територију Мађарске.
Држављани Србије који раде у пограничној зони улазе у Мађарску без ограничења (поседовања негативног теста на COVID-19). Они могу да бораве у Мађарској у дубини до 30 км од границе, најдуже до 24 сата.
Наведене мере се не примењују на лица која прелазе границу Мађарске у теретном саобраћају, као и она који приликом уласка у Мађарску докажу да су 6 месеци пре пријаве за прелазак границе излечили се од болести изазване вирусом COVID-19.

МАЛТА
Држављани Србије не могу да уђу на Малту. Изузетак су лица која су претходних 14 дана боравили у једној од „земаља зелене листе" („зелена листа" се може наћи на https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ). У том случају не постоји обавеза карантина или негативног теста (препоручује се да лица имају негативан тест). За лица која долазе из „земаља Amber листе" („Amber листа" се може наћи на https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ), је обавезан негативни PCR тест, не старији од 72 сата.

НЕМАЧКА
Држављани Србије не могу путовати у Немачку осим лица која имају боравишну дозволу или националну Д визу СР Немачке. Лица која имају боравишну дозволу у другим државама чланицама ЕУ, Великој Британији, Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој или Швајцарској могу ући у Немачку само уколико се враћају у место сталног боравка.
Обавезан је карантин. Постоји могућност тестирања и уколико је тест негативан, престаје обавеза карантина. Уколико се приликом уласка у Немачку поседује негативан тест не старији од 48 сати, не постоји обавеза карантина. Тест мора бити урађен у једној од референтних лабораторија у Србији. Од 9. августа 2020. године постоји обавеза тестирања за немачке држaвљане и странце са сталним боравком у СРН који се враћају са одмора из тзв. "ризичних земаља". Листу ових земаља објављује институт Роберт Кох (www.rki.de). Тестирања се врше на одређеним аеродромима, железничким станицама и деоницама ауто-путева и бесплатна су, односно њихове трошкове сноси здравствено осигурање тестиране особе.
Транзит је могућ, уколико држављани Србије имају право уласка у земљу у коју путују и поседују доказ о сврси и крајњој дестинацији путовања. Транзит мора бити обављен најкраћим могућим путем и без непотребног задржавања.
Држављани Србије који поседују немачку националну визу могу да уђу у Немачку ако су брачни партнери и малолетна деца особе која живи у Немачкој, стручна радна снага и високо квалификовани стручњаци, чије је присуство неодложно и неопходно из економских разлога (потребан доказ), медицински стручњаци, медицинско и геронтолошко особље са нострификованим или делимично признатим дипломама, студенти са потврдом о упису и потврдом високошколске установе да је присуство настави неопходно и да студирање на даљину није могуће.
Држављани Србије могу путовати у Немачку без визе и након претходног одобрења Савезне полиције Немачке у следећим случајевима: неодложна пословна путовања, хитни медицински случајеви уз прилагање лекарског уверења о хитности и неопходности медицинског третмана без чега би дошло до погоршања стања или последица по живот и здравље. Приликом преласка границе, нужни медицински разлози морају бити поткрепљени одговарајућим доказима.
Хитна пословна путовања могу бити реализована ако се приложи доказ о веродостојности и оправданости путовања, а то је потврда-изјава немачког послодавца или пословног партнера у Немачкој да је улазак и у условима пандемије апсолутно неопходан. Потврду треба да испуни и својеручно потпише искључиво немачки пословни партнер или послодавац у Немачкој, а разлози за пословни пут треба да се образложе и документују и да се односе само на конкретно пословно путовање. Потврда се може преузети са линка: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/veroeffentlichungen/nachrichten/2020/erklaerung-unbedingte-erforderlichkeit-geschaeftsreise.pdf?__blob=publicationFile&v=2 Путник предочава потврду граничној контроли у Немачкој са копијама осталих докумената којима се доказује оправданост пута: позивно писмо, потврда о учешћу на нпр. сајму или конференцији, резервација хотела, повратна карта, PCR тест и др.
Држављани Србије који су чланови уже породице немачких држављана, држављана ЕУ или странаца са регулисаним правом боравка у Немачкој (супружници, регистровани животни партнери, малолетна деца или родитељи малолетне деце), могу у сврху породичне посете путовати у Немачку уз прилагање докумената којима доказују припадност ужој породици.(извод из матичне књиге рођених или венчаних на међународном обрасцу).
Лица која су у невенчаном односу са држављанином Немачке или држављанином једне од држава чланица ЕУ могу ући у Немачку краткорочно из хитног личног разлога (нпр. венчање, тешка болест или сахрана блиског сродника партнера).
Посета парова, који су тренутно раздвојени а при чему један од партнера, држављанин/држављанка треће земље, жели да посети свог партнера у Немачкој, је могућа уз пружање следећих доказа на граничном прелазу:
- позивно писмо партнера који живи у Немачкој уз копију његових/њених личних докумената,
- заједничку изјаву оба партнера о вези са контакт подацима оба партнера, (https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq_down2.pdf?__blob=publicationFile&v=1)
- друге доказе о претходним личним сусретима у адекватној форми, пре свега печати у пасошу, путна документација/авионске карте или заједничка пријава боравка изван Немачке; као алтернатива наведеним доказима могуће је приложити и додатну документацију у виду фотографија, историје контакта на друштвеним мрежама, писма или мејлове.
Коначну процену и одлуку о уласку у Немачку доноси поступајући службеник граничне полиције.
Свака немачка покрајина има право да мења и доноси посебна правила о заштити од ширења епидемије.

НОРВЕШКА
Држављани Србије могу ући у Норвешку ако имају регулисан боравак у земљи или норвешко држављанство. Од 21. октобра могу ући и: деца и усвојена деца старија од 21. године особа које живе у Норвешкој, родитељи/очуси/маћехе деце старије од 21. године која живе у Норвешкој, бабе и деде/бабе и деде по усвојењу особа које живе у Норвешкој, унуци /унуци по усвојењу особа које живе у Норвешкој, деца из партнерских веза, супружници, регистровани партнери и деца Норвежана који живе у иностранству, а путују у Норвешку заједно са норвешким држављанином, држављани из земаља ЕЕА споразума и њихови чланови породица који живе у трећим земљама.
Обавезан је карантин/самоизолација у трајању од 10 дана. На свим главним аеродромима постоји могућност бесплатног тестирања, за све категорије путника, које не ослобађа обавезе карантина у трајању од 10 дана. Резултати тестова се добијају у року од 3 дана, о негативним резултатима се не обавештава.
Могућ је међународни транзит у трајању до 24 сата уз валидну карту за даљи пут.

ПОЉСКА
Држављани Србије не могу да уђу и бораве на територију Пољске, осим лица која имају регулисан боравак. Транзит преко територије Пољске је дозвољен само држављанима Србије који поседују регулисан боравак у некој од земаља ЕУ а у циљу повратка у место свог пребивалишта. Није потребан тест.
Дозвољен је улазак држављанима земаља ЕУ, ЕФТА и Швајцарске Конфедерације, као и транзит држављанима трећих земаља који имају регулисан боравак у овим земљама. Такође, дозвољен је и улазак држављанима Црне Горе, Грузије, Јапана, Канаде, Албаније и Р. Кореје.

РУМУНИЈА
Држављани Србије, као ни страни држављани, не могу ући у Румунију, уколико немају регулисан боравак или поседују одговарајућу визу.
У Румунију могу ући лица која путују пословно и приложе доказе о пословној сарадњи са привредним субјектима у Румунији (позивно писмо или уговор о раду); студенти, прекогранични радници, сезонски пољопривредни радници, медицинско особље, поморско и речно особље, чланови међународних спортских делагација, филмски радници и уметници.
Транзит кроз Румунију је могућ.

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Руску Федерацију, осим лица која имају одобрење за стални боравак (''вид на жительство''). Такође, улазак се дозвољава возачима транспортних возила у међународној шпедицији, лицима која имају претходно прибављено одобрење руских надлежних органа у случајевима постојања брачних и породичних веза, хуманитарних и других разлога. За улазак је неопходан негативан тест, не старији од 72 сата, на руском или енглеском језику.

САД
Држављани Србије могу да уђу у САД.
У САД не могу да уђу лица која су током претходних 14 дана боравили у НР Кини (осим Хонг Конга и Макао), Ирану, 26 земаља Шенген зоне, В. Британији и Бразилу. Под боравком се сматра и транзитирање кроз међународну зону. Изузетак су држављани САД и лица која имају стални боравак у САД, стране дипломате (визе А, G), чланови породица грађана САД (супруге, неожењена/неудата деца млађа од 21 године, родитељи, неудата/неожењена браћа и сестре млађи од 21 годину, посаде авиона и бродова (визе C, D, C1/D). Имајући у виду да савезне државе имају право доношења сопствених прописа, углавном су све државе релаксирале забране уласка тј. обавезе карантина или негативног теста.
Лица која путују у Порторико морају да имају негативан тест, не старији од 72 сата. Уколико се исти не поседује, тест може бити урађен по доласку, с тим што лице у том случају има обавезу карантина до пријема резултата теста. Уколико тест буде позитиван, карантин се продужава или се лице упућује у здравствену установу уколико има теже симптоме.
За улазак на Virgin Islands није потребан тест. Уколико се по доласку утврде симптоми одређује се карантин од 14 дана или се лице упућује у здравствену установу уколико има теже симптоме.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
У складу са одлуком Владе, од 12.октобра држављани Србије могу да уђу у Северну Македoнију без поседовања негативног PCR теста. Истовремено, у саопштењу Владе Северне Македоније се апелује да се путовања сведу на минимум и искључиво за неодложне потребе.

СЛОВАЧКА
Држављани Србије могу ући у Словачку преко граница са Чешком, Аустријом, Пољском и Мађарском, као и преко аеродрома. Преко границе са Украјином могу ући држављани Србије уколико имају боравак у Словачкој или су у родбинској вези са особом која борави у Словачкој или је држављанин Словачке. Држављани Србије који су током претходних 14 дана посетили земљу која није на листи мање ризичних земаља (Аустралија, Бугарска, Кипар, Кина, Данска, Естонија, Финска, Грчка, Исланд, Ирска, Јапан, Јужна Кореја, Канада, Лихтенштајн, Литванија, Летонија, Мађарска, Монако, Немачка, Норвешка, Нови Зеланд, Пољска, Аустрија, Словенија, Уједињено Краљевство, Шведска, Швајцарска, Италија) могу ући у Словачку искључиво под условом поштовања епидемиолошких мера (изолација у кућним условима, до добијања негативног теста, који се ради најраније петог дана изолације).
Држављани Србије који су у претходних 14 дана боравили искључиво у државама чланицама ЕУ, које нису на листи мање ризичних, у Словачку могу ући и без поштовања епидемиолошких мера, уколико имају негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата, урађен у акредитованој лабораторији у држави чланици ЕУ.
Неопходно је, најкасније до уласка на територију Словачке, регистровати се електронски на интернет страници: https://korona.gov.sk/ehranica/
Уколико држављани Србије путују у Словачку авионом, а у претходних 14 дана су посетили државу која није на листи мање ризичних, у обавези су да се пре путовања региструју на интернет страницама: https://korona.gov.sk/ehranica/ и https://www.mindop.sk/covid/forms/edit/1e4445fcda2395ad4890058010b20135469f
Држављани Србије могу да транзитирају кроз Словачку уколико имају дозволу за боравак у некој од држава чланица ЕУ. Транзит може да траје до осам сати. Дозвола за транзит кроз Словачку је потребна држављанима Србије, који немају дозволу за боравак у некој од држава чланица ЕУ, а који путују у Србију у циљу повратка, тј. евакуације из иностранства или у случају путовања из хуманитарних разлога.

СЛОВЕНИЈА
Од 29.септембра 2020.године држављани Србије могу да уђу у Словенију или транзитирају без ограничења. Није потребан негативан PCR тест, нити постоји обавеза карантина. Србија је одлуком Владе Словеније сврстана на зелену листу епидемиолошки сигурних држава.

ТУНИС
Држављани Србије могу да уђу у Тунис. Неопходан јe негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По уласку у Тунис, обавезна је кућна изолација у трајању од седам дана, након чега се лице поново тестира у овлашћеној лабараторији.

ТУРСКА
Држављани Србије могу ући у Турску без негативног PCR теста. При уласку у земљу постоји обавезни лекарски преглед и мерење температуре. Попуњава се формулар са личним подацима, контактом и адресом боравка. Уколико се на лекарском прегледу покажу симптоми, Дирекција за здравство превози лице у најближу здравствену установу у којој ће се радити тест. Турска не покрива болничко лечење од корона вируса уколико се лице зарази током туристичког боравка у Турској.
Сви страни држављани могу ући у Турску под истим условима. За чланове дипломатских мисија обавезно је најављивање доласка у земљу путем вербалне ноте, три радна дана пре доласка, у којој ће се навести датум, гранични прелаз и начин путовања (уколико је лет, подаци лета, уколико је копненим путем, подаци возила).

УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ
Држављани Србије могу да уђу у УАЕ. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати. По слетању на аеродром у УАЕ, без обзира на поседовање негативног теста, поново се ради тест (на аеродрому), након чега се може ући у УАЕ. У емирату Абу Даби је обавезна самоизолација у трајању од 14 дана. У емирату Дубаи је обавезна самоизолација до добијања резултата теста са аеродрома. Непридржавање самоизолације се кажњава новчаним износом у локалној валути у вредности од преко 1000 евра. Налаз теста са аеродрома се добија у року од једног до два дана на мобилни телефон. Праћење придржавања мере самоизолације се такође обавља преко мобилног телефона.
Специфичност УАЕ је да између емирата Абу Даби и Дубаи постоји контролни пункт који се не може прећи без негативног налаза PCR или DPI теста.

Više Informacija na linku http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vesti-za-putovanja-u-inostranstvo/22669-----------covid-19?lang=cyr

Preuzmi PDF