Režim ulaska državljana Srbije u druge zemlje

Covid-19

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE
U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19    

(ažurirano 10.05.2021.)

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, te stoga savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu (listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći ovde).

Takođe, možete da kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije u zemlji u koju putujete kako biste dobili raspoložive informacije o uslovima ulaska u datu zemlju (listu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u inostranstvu možete naći ovde).

 

ALBANIJA
Državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test,  niti se izriče mera karantina.

AUSTRALIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana, u za to posebno opredeljenim objektima, a troškove boravka u izolaciji snose sami putnici. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Tranzit državljana Srbije je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu do 8 sati) i dozvole za izuzeće od obaveznog karantina (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu od 8-72 sata).
Ulazak u Australiju dozvoljen je samo državljanima Australije, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Novog Zelanda koji obično prebivaju u Australiji.

AUSTRIJA
Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim onima koji imaju regulisan boravak u Austriji, kao i u posebnim slučajevima, i to za lica koja u Austriju putuju: iz poslovnih razloga; jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu medicinskog lečenja; radi početka ili nastavka studija, odnosno u cilju naučnog istraživanja; radi učešća u školskim aktivnostima; radi prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima pred austrijskim nadležnim organima; članovima osoblja diplomatskih predstavništava, zaposlenima u međunarodnim organizacijama i licima koja sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu; humanitarno osoblje; zbog planiranih važnih događaja u krugu porodice (venčanja, krštenja, rođendani, neperiodične posete životnom partneru).

Navedene kategorije lica su u obavezi da prilikom ulaska na granici prilože dokaz o svrsi putovanja, odnosno dokaz da pripadaju jednoj od navedenih kategorija.

Pre putovanja u Austriju obavezna je elektronska registracija, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja, te i obaveza posedovanja potvrde o izvršenoj elektronskoj registraciji (u štampanoj ili elektronskoj formi) prilikom granične kontrole. Elektronsku registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti na sledećoj veb-stranici: https://entry.ptc.gv.at.

Od 11.marta 2021. godine prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata od momenta uzimanja uzorka ili negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka. Ukoliko lice ne poseduje navedeni test u obavezi je da uradi test u Austriji u roku od 24 sata. I pored toga važi obaveza 10-dnevnog karantina, koji je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan nalaz na testu na korona virus (pored PCR prihvataju se i anti-gen testovi).

Izuzeci od navedenog pravila (koji nisu u obavezi da budu u 10-dnevnom karantinu) ali su, ukoliko dolaze iz Srbije ili iz neke od tzv. „rizičnih zemalja“, u obavezi da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, jesu sledeće kategorije: lica koja putuju iz službenih razloga; lica koja u Austriju dolaze kako bi učestvovala u sudskom procesu; lice u pratnji osobe koja u Austriju dolazi iz medicinskih razloga; diplomate akreditovane u Austriji; pripadnici humanitarnih konvoja. Lica koja spadaju u izuzetke, tj. koja nisu u obavezi da budu u karantinu, takođe su u obavezi da izvrše elektronsku registraciju i tom prilikom treba da označe polje ,,putovanje spada u izuzetak na osnovu člana 4. ili 5”. Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit, kao ni elektronska registracija. Deca do navršene 10. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju. Ulazak u Austriju bez testa i bez karantina moguć je u sledećim slučajevima: lica koja obavljaju putnički i teretni saobraćaj; lica koja dolaze zbog nege životinja/poljoprivrednih razloga; profesionalni vozači/piloti; lica koja dolaze iz posebnih interesa za Austriju; putnici u tranzitu bez zaustavljanja, čak i u slučajevima kad postoji nužna pauza u Austriji (npr. pauza između letova i sl); pripadnici službi bezbednosti koji sprovode repatrijaciju; lica koja voze vozila javnih službi (hitna pomoć, vatrogasna i policijska vozila); lica koja dolaze iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice u pojedinačnim slučajevima (npr. smrtni slučaj, sahrana, rođenje); lica koja dolaze radi medicinskog lečenja uz posedovanje potvrde austrijske medicinske ustanove o neophodnosti medicinskog lečenja u Austriji. Ulazak u Austriju iz država EU, EEZ, odnosno Švajcarske, Andore, Monaka, San Marina, Vatikana je dozvoljen bez negativnog PCR testa i karantina, pod uslovom da lica dolaze i dokažu da su u prethodnih 10 dana boravila u jednoj od zemalja koje se nalaze na listi tzv. ,,bezbednih država”  (lista A). Ulazak u Austriju iz ,,trećih država” dozvoljen je isključivo ukoliko se nalaze na listi tzv. ,,bezbednih država” (lista A). Lista A se može  naći na sledećem linku: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Rechtliches.html. Konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

BELGIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Belgiju. Ulazak je dozvoljen samo licima koja imaju regulisan boravak u Belgiji i licima koja imaju suštinski razlog za putovanje, uz odgovarajući dokaz o razlogu putovanja (medicinski radnici, visokokvalifikovani radnici čije prisustvo je neophodno, studenti, lica koja putuju iz hitnih porodičnih razloga (spajanje porodice, poseta supružniku ili vanbračnom partneru, poseta u kontekstu zajedničkog roditeljstva, putovanja radi venčanja ili sahrane za prvi ili drugi stepen srodstva i sl.), lica koja dolaze na sastanke koje organizuju međunarodne organizacije i sl). Dozvola se dobija preko Ambasade Belgije u Beogradu.
Svi putnici imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form, 48 sati pre ulaska u Belgiju, osim putnika koji putujy drugim prevoznim sredstvom osim aviona ili broda i zadržaće se u Belgiji kraće od 48 sati. Putnici koji dolaze avionom ili brodom moraju da popune Public Health Passenger Locator Form, bez obzira na to koliko vremena će boraviti u Belgiji. Nakon popunjavanja formulara, putnik će dobiti SMS ili e-mejl sa dodatnim informacijama.
Nakon ulaska u Belgiju obavezna je samoizolacija i testiranje koje se vrši prvog dana po ulasku, i ponovo, sedmog dana od ulaska. Ukoliko je i drugi test negativan, samoizolacija se ukida, a ukoliko je rezultat pozitivan ili se pojave simptomi bolesti, samoizolacija se produžava na još sedam dana. Lice koje u Belgiji boravi kraće od 48 sati, nema obavezu samoizolacije.
Lica koja nemaju državljanstvo Belgije, odnoso nisu rezidenti Belgije, prilikom ulaska moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.
Putnici koji dolaze avionom i dobiju SMS poruku da moraju da se testiraju, to mogu učiniti u Kovid test centru na briselskom aerodromu - https://brusselsairport.ecocare.center/ .
Lista medicinskih ustanova u Belgiji u kojima je moguće uraditi test je dostupna u sledećem linku: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cnNOMDS13iosY53TyRBz7SdIeJ7gTShY&ll=50.654111784975065%2C4.393965958984363&z=10 .
Tranzit je dozvoljen, uz obavezu popunjavanja Public Health Passenger Locator Form. Ukoliko tranzit obuhvata određeno vreme boravka na teritoriji Belgije, lice koje tranzitira, to vreme mora provesti u samoizolaciji. Više informacija je dostupno na https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq i na https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx, gde se može preuzeti i Public Health Passenger Locator Form.

BOSNA I HERCEGOVINA
Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

BUGARSKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku sa jednim od sledećih dokumenata: dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv COVID-19; negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigen test, ne stariji od 48 sati (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument). Državljani Srbije koji su preležali COVID-19, osim sa gore navedenim dokumentima, mogu ući i sa dokumentom koji pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigen testa u periodu od 15. do 180. dana (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument).

Detaljna informacija, uključujući i listu priznatih vakcina i brzih antigen testova, može se naći na sajtu Ambasade Srbije u Bugarskoj : http://sofia.mfa.gov.rs/cir/

 VELIKA BRITANIJA I SEVERNA IRSKA
Državljani Srbije mogu ući ili tranzitirati kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu. Sva lica koja dolaze iz inostranstva, uključujući britanske državljane, prilikom ulaska u Englesku avionom, brodom ili vozom moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. U suprotnom je predviđena kazna od 500 funti.
Pri ulasku u Ujedinjeno Kraljevstvo neophodno je da se elektronskim putem unapred popuni formular za praćenje kretanja - Passenger Locator Form (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk). Putnici u tranzitu su takođe u obavezi da popune ovaj formular. Za nepopunjavanje navedenog formulara predviđena je kazna u visini od 500 funti.
Svi putnici, uključujući i državljane Srbije, ukoliko dolaze iz Srbije ili iz zemalja koje se, uz Srbiju, ne nalaze na listi sigurnih zemalja (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors#countries-territories-and-regions-on-the-travel-corridor-list) a u kojima su do ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo boravili dve nedelje ili kroz koje su tranzitirali, dužni su da budu u samoizolaciji u trajanju od deset dana. Period trajanja desetodnevne izolacije može biti skraćen ukoliko putnici najranije petog dana po dolasku urade test i dobiju negativan rezultat. Testovi se rade o trošku putnika u nekoj od akreditovanih laboratorija sa liste: https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing. Takođe, svi putnici koji dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo dužni su da, o svom trošku, urade test drugog i osmog dana nakon početka karantina. Testove je potrebno rezervisati unapred putem sledećeg portala: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.
Za putnike koji putuju u Škotsku, Vels i Severnu Irsku, a ne dolaze iz zemalja sa „crvene liste“, takođe, važi obaveza desetodnevne samoizolacije, ali bez mogućnosti skraćenja.

GRČKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea. Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu, mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza. Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta www.travel.gov.gr  (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 5 godina starosti) ili potvrda o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku izdatu od nadležnog organa (potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcije i broj doza). Takođe, putnici mogu biti testirani i brzim testom na graničnom prelazu. Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7 do 23 časa, dok su prelazi Evzoni i Kakavia, na kojima je ulazak u Grčku limitiran na 400 osoba dnevno (ovo ograničenje se ne odnosi na vozače u međunarodnom drumskom transportu), otvoreni od 7 do 19 časova. Izuzetno, za profesionalne vozače u drumskom transportu (jedna osoba po vozilu), prelaz Evzoni je otvoren od 7 do 23 časa.

DANSKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Dansku ukoliko imaju regulisan boravak ili pod sledećim uslovima: dokaz ovaljanom razlogu (smrt bliskog srodnika, spajanje porodice, poziv za sud i drugo), popunjen obrazac u vezisa testiranjem (ovaj obrazac preuzeti sa linka https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark/entry-forms-and-certificates), negativan PCR ili Antigeni test, ne stariji od 24 sata. Test je obavezan i za osobe u tranzitu. Detaljne informacije o uslovima ulaska u sledećem linku: https://politi.dk/en/entry. Svaki putnik, bez obzira na priloženi negativni test, u obavezi je da u roku od 24 sata po ulasku u Dansku uradi brzi test na Kovid-19. Ovaj test je besplatan, a mesta gde se nalaze punktovi se mogu naći u sledećem linku: https://www.sos.eu/en/for-you/free-covid-19-rapid-test/. Punkt za brze testove nalazi se i na aerodromu Kastrup, te je moguće izvršiti ovu obavezu neposredno po sletanju. Bez obzira na rezultat obaveznog brzog testa, samoizolacija u trajanju od 10 dana je obavezna. Dozvoljeno je da se skrati desetodnevna samoizolacija ako se uradi PCR test na Kovid-19, ali tek  posle četvrtog dana od dana ulasku u zemlju. Sve gorenavedene mere (osim dokaza o valjanom razlogu) se odnose i nadiplomate, osobe sa studentskim i radnim vizama,  dostavljače roba -  na sve osobe sa regulisanim boravkom.Više informacija na: https://coronasmitte.dk/en/entry-into-denmark. Tranzit je moguć ukoliko se putuje sa valjanim razlogom ili zbog povratka kući. Tranzit se obavlja bez zadržavanja. Potrebna su odgovarajuća dokumenta kao dokaz o razlogu tranzita i negativan test na korona virus.

DOMINIKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Dominiku. Pre ulaska u zemlju potrebno je popuniti zdravstveni upitnik na sajtu https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Zdravstvene vlasti mogu, na osnovu upitnika, odbiti ulaz određenim putnicima. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Svi putnici se podvrgavaju brzom testu po sletanju u Dominiku.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test.

EGIPAT
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. Od 1.septembra svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

IZRAEL
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Izrael pod uslovom da prethodno pribave odobrenje izraelskih vlasti (organ imigracione vlasti ili Ministarstvo inostranih poslova). Takođe, potrebno je da popune upitnik – zdravstvenu deklaraciju, 24 sata pre putovanja, kao i da poseduju negativan rezultat PCR testa. Navedena dokumenta se proveravaju na aerodromu pre leta za Izrael.
Svi putnici moraju biti pokriveni putnim zdravstvenim osiguranjem koje uključuje i eventualnu zarazu od COVID-19.
Po dolasku u Izrael obavezna je mera karantina u trajanju od 14 dana. Ovaj period se može skratiti na 10 dana, ukoliko se posle 9. dana uradi i drugi PCR test.
Za dodatne informacije i izuzetke od navedenih restrikcija, molimo posetite internet stranici: https://www.gov.il/en/departments/guides/flying-to-israel-guidlines

IRSKA
Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Irsku. Državljani Srbije, kao i ostali putnici, pri ulasku u Irsku su u obavezi da popune formular Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/). Takođe, svi putnici koji dolaze u Irsku, izuzev dece starosti do 6 godina, moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, koji je neophodno pokazati graničnim službenicima prilikom ulaska u Irsku, ali i prilikom ukrcavanja u avion/brod.
Dodatno, državljani Srbije koji dolaze direktno iz Srbije ili iz neke od zemalja sa liste (ili su kroz njih tranzitirali): https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/#designated-states-mandatory-hotel-quarantine, u obavezi su da borave u hotelskom karantinu u trajanju od 14 dana. Potrebno je unapred rezervisati i platiti boravak u izabranom hotelu.
Ostali putnici imaju obavezu samoizolacije u trajanju od 14 dana. Period samoizolacije može biti skraćen u slučaju da se rezultat PCR testa, urađenog najranije petog dana po ulasku u Irsku, pokaže negativnim.
Detalji u vezi sa ulaskom u Irsku se mogu naći u sledećem linku: https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/#designated-states-mandatory-hotel-quarantine

ITALIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe. Ulazak iz Srbije u Italiju dozvoljen je samo u određenim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u mesto stanovanja/boravišta, ukoliko su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji. Prilikom ulaska neophodno je da se priloži na uvid: negativan PCR ili antigenski test, urađen do 48 sati pre ulaska u Italiju, kao i lična izjava (autodichiarazione). Za lica kojima je omogućen ulazak u Italiju, obavezna je mera kućne samoizolacije u trajanju od 10 dana. Po završetku samoizolacije neophodno je ponoviti PCR ili antigenski test. Napred navedene mere ne primenjuju se u slučaju boravka do 120 sati, u slučaju tranzita u trajanju do 36 sati, kao i u drugim slučajevima koje možete naći u sledećem linku: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/04/normativa_documento_definitivo_eng.pdf Lična izjava na engleskom jeziku se može naći u sledećem linku: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/03/modulo_rientro_sintetico_05_marzo_2021_eng_compilabile.pdf

KANADA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kanadu osim lica koji imaju regulisan boravak, kao i članovi njihove uže porodice. Na snazi je zabrana ulaska u Kanadu svim stranim državljanima, osim licima sa stalnim boravkom, radnicima na vitalnim poslovima, stranim studentima kojima je izdata studentska viza pre 18. marta 2020. godine, a izuzeci su mogući u hitnim slučajevima (maloletno lice bez pratnje, smrtni slučaj i dr.). Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od 5 godina. Svi putnici pre ukrcavanja na let dužni su da pruže odgovarajuće informacije o putovanju, kontakt podatke, kao i plan samoizolacije u trajanju od 14 dana nakon ulaska u zemlju preko "Arrive CAN" aplikacije.
Tranzit je dozvoljen uz poštovanje viznog režima bez izlaska iz tranzitnog prostora.

KINA
Državljani Srbije koji poseduju važeću radnu dozvolu, dozvolu boravka po ličnom osnovu ili dozvolu boravka za priključenje porodici mogu da uđu u Kinu ukoliko poseduju sertifikat za putovanje izdat od Ambasade Kine u Beogradu. Od 6.novembra 2020. da bi se dobio sertifikat za putovanje neophodno je Ambasadi dostaviti negativne rezultate dva testa, PCR i serološkog IgM, ne starije od 48 sati.
S obzirom da iz Srbije nema direktan let za Kinu, neophodno je da se i u zemlji tranzita dodatno urade pomenuti testovi (PCR i serološki IgM, ne stariji od 48 sati) i negativni rezultati istih dostave diplomatsko-konzularnom predstavništvu Kine u zemlji tranzita radi izdavanja sertifikata za putovanje. Detalji u vezi sa režimom ulaska u Kinu se mogu naći u sledećem linku: http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/t1828338.htm
Lica kojima je neka od gore navedenih dozvola istekla do 28.septembra, neophodno je da podnesu zahtev za vizu u Ambasadi Kine u Beogradu.
Svi putnici koji iz inostranstva dolaze u Peking, uključujući državljane Srbije, su u obavezi da 14 dana borave u centralnom karantinu i, potom, u dodatnoj samoizolaciji u trajanju od 7 dana.
Hong Kong: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Hong Kong. Tranzitiranje preko teritorije Hong Konga dozvoljeno je samo za one koji putuju sa teritorije matice Kine, Makao-a ili Tajvana.
Makao: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Makao. Tranzitiranje preko teritorije Makao takođe nije moguće.
Tajvan: Državljanima Srbije dozvoljen je ulazak na Tajvan u svim drugim slučajevima osim iz razloga turizma i poseta, pod uslovom da podnesu zahteve za dobijanje ulazne dozvole kod nadležnih institucija u inostranstvu. Na ulasku u Tajvan potrebno je posedovati negativan test, ne stariji od 72 sata i obezbediti obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Izuzeti od ovih mera su diplomate, biznismeni i privrednici, migrantski radnici, studenti i lica sa posebnim dozvolama.

KIPAR
Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Kipar. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, lice se o svom trošku dodatno testira i ima obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog rezultata.
Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali onda su dužni po dolasku na Kipar da urade dva testa (prvi odmah po dolasku a drugi tri dana nakon dolaska, vreme između dva testa se provodi u samoizolaciji). Ukoliko su rezultati testova negativni, može se prekinuti samoizolacija. Rezultati testiranja moraju biti poslati na sledeću elektronsku adresu: monada@mphs.moh.gov.cy_Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar. Jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biotik 7 dana, Astra-Zeneka 7 dana).
Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 24 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy

KUBA
Državljani Srbije mogu da uđu u R. Kubu. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kubu, na svim međunarodnim aerodromima putnici se dodatno podvrgavaju PCR testu (cena testa 35 evra). Sledi obavezana izolacija u za to predviđenim hotelima do dobijanja negativnog rezultata testa (5-7 dana).

MAĐARSKA
Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Mađarske bez obaveze karantina ili testiranja, pod uslovom da poseduju potvrdu o završenoj vakcinaciji (bez obzira koja vrsta vakcine je u pitanju). Maloletna lica koja putuju u pratnji vakcinisanog odraslog lica u Mađarsku ulaze bez posedovanja negativnog PCR testa. Potvrda o vakcinaciji omogućava pristup uslugama koje zahtevaju dokaz o izvršenoj imunizaciji. Vlasnici potvrda imaju pravo odlaska u pozorišta, bioskope, fitnes klubove, zabavne parkove, biblioteke, igraonice za decu, kasina, sportske događaje i hotele, otvorene i zatvorene bazene, velnes-centre i banje. U unutrašnjim prostorijama ugostiteljskih objekata mogu da borave samo osobe sa potvrdama o vakcinaciji, dok na terasama ugostiteljskih objekata mogu da borave i lica koja ne poseduju ove potvrde. Za državljane Srbije koji nisu vakcinisani, ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja (lečenje, školovanje, poslovne aktivnosti, pozivi na suđenje, porodični događaji, učešće na sportskim, kulturnim i verskim događajima od posebnog značaja i dr). Licu koje dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin u trajanju od 10 dana. Za vreme karantina moguće je testiranje o svom trošku. U slučaju dva negativna testa, urađena od strane mađarskih zdravstvenih organa u roku od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati, moći će da se napusti karantin. Državljani Srbije mogu da tranzitiraju kroz Mađarsku pod određenim uslovima (utvrđena maršruta, zaustavljanje na predviđenim mestima, zemlja se mora napustiti u roku od 24 sata) i ukoliko pruže dokaze o ispunjenosti uslova za ulazak u susednu zemlju prema kojoj napuštaju teritoriju Mađarske. Državljani Srbije koji rade u pograničnoj zoni ulaze u Mađarsku bez ograničenja (posedovanja negativnog testa na COVID-19). Oni mogu da borave u Mađarskoj u dubini do 30 km od granice, najduže do 24 sata. Zbog mere ograničenja kretanja, Mađarska mora da se napusti najkasnije do 20.00 časova. Izuzetak čine samo ona lica koja zbog radnih obaveza u Mađarskoj moraju da ostanu duže (najviše do 24 sata) što dokazuju potvrdom u obliku popunjenog formulara overenog od strane poslodavca. Navedene mere se ne primenjuju na lica koja prelaze granicu Mađarske u teretnom saobraćaju.

MALTA
Državljani Srbije ne mogu da uđu na Maltu. Izuzetak su lica koja su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od „zemalja zelene liste“ („zelena lista“ se može naći na https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ). U tom slučaju ne postoji obaveza karantina ili negativnog testa (preporučuje se da lica imaju negativan test). Za lica koja dolaze iz „zemalja Amber liste“ („Amber lista“ se može naći na  https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ), je obavezan negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

NEMAČKA
Državljani Srbije mogu putovati u Nemačku ukoliko imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, nacionalnu D vizu ili boravišnu dozvolu u drugoj državi članici EU, Velikoj Britaniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švajcarskoj i ukoliko ispunjavaju uslove za ulazak: negativan test/obaveza karantina i elektronska prijava ulaska.
Turistička putovanja u Nemačku u cilju posete i dalje nisu dozvoljena. Putnici koji dolaze u Nemačku iz Srbije dužni su da pre ulaska u Nemačku popune elektronsku prijavu putem veb-stranice: www.einreiseanmeldung.de Elektronsku prijavu nisu dužna da popunjavaju lica koja su bila na proputovanju kroz rizično područje, bez dužeg zadržavanja, lica koja tranzitiraju kroz Nemačku (osim ako se tranzitira avionskim putem u okviru EU) i lica koja na osnovu poslovnih obaveza uđu u Nemačku radi prekograničnog prevoza putnika ili robe u drumskom, železničkom, rečnom ili vazdušnom saobraćaju.
Sva lica od navršene šeste godine života koja su poslednjih 10 dana boravila u Srbiji dužna su da poseduju potvrdu da nisu zaraženi korona virusom. Bris na osnovu kojeg je izdata potvrda, po pravilu treba da bude uzet najranije 48 sati pre ulaska u Nemačku. Priznaju se PCR-testovi i brzi antigenski testovi koji su urađeni u skladu sa zahtevima Instituta Robert Koh:
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html;jsessionid=4C696B25A82B24739A43AF4741EF4886.internet102
Rezultat testa treba sačuvati najmanje deset dana posle ulaska u zemlju.
Nakon ulaska u Nemačku, obavezna je kućna samoizolacija u trajanju od 10 dana. Najranije petog dana po ulasku u zemlju može se uraditi novi test i ukoliko je rezultat negativan, kućna samoizolacija može da se prekine. Pozivom na broj Koordinacione službe za zakazivanje termina za test 116117 može se saznati gde se može obaviti testiranje u mestu boravka u Nemačkoj.
Državljani Srbije bez vize mogu putovati u Nemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Nemačke i to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri, ukoliko putuju poslovno iz ekonomskih razloga, zbog posete sajmovima, učešća na kongresima i dr. Za dodatne informacije može se kontaktirati Savezna nemačka policija (Bundespolizei) putem mejla: bpolp@polizei.bund.de.
Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko državljani Srbije imaju dokaz o pravu ulaska u zemlju u koju putuju. Tranzit mora biti obavljen najkraćim mogućim putem i bez nepotrebnog zadržavanja. Obaveza kućne samoizolacije i obaveza posedovanja negativnog PCR testa ne važi za putnike u drumskom tranzitu, pod uslovom da koriste najkraću rutu. Za tranzit vazdušnim putem test na COVID-19 je obavezan čak i ako se u Nemačkoj ne napušta međunarodna tranzitna zonu. Ukoliko se napušta međunarodna tranzitna zona radi presedanja na let kojim se odlazi na drugi aerodrom unutar Evropske unije, test na COVID-19 i elektronska prijava za ulazak u zemlju su obavezni pre ulaska u Nemačku.
Prilikom prelaska granice putnici moraju predočiti dokaze o neophodnosti putovanja. Konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi postupajući službenik granične policije.
Detaljne informacije o režimu ulaska u Nemačku mogu se naći na sajtu Ambasade Srbije u Berlinu:
http://berlin.mfa.gov.rs/cir/index.php

NORVEŠKA
Državljani Srbije ne mogu ući u Norvešku osim lica koja imaju regulisan boravak ili ako postoje posebni razlozi kao što su: potreba za posebnom negom osobe koja je u Norveškoj ili drugi razlozi u cilju dobrobiti lica koje se nalazi u Norveškoj; ako se ostvaruje dogovoreni ili formalizovani kontakt roditelj-dete ili kada dete ima podeljeno prebivalište; ako su bliski srodnici osoba sa prebivalištem u Norveškoj; ako je lice samo u aerodromskom tranzitu; ako lice obavlja komercijalni prevoz robe ili putnika ili radi u sektoru kritično važnih društvenih funkcija.
Za sva lica koja mogu da uđu u Norvešku obavezan je negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji 24 sata i elektronska registracija u roku kraćem od 72 sata pre dolaska https://reg.entrynorway.no/. Po ulasku u Norvešku obavezan je novi brzi test, kao i desetodnevni karantin u karantin hotelu.Dodatne informacije se mogu naći u sledećim linkovima:
https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/the-corona-situation-more-information-about-quarantine-hotels/id2784377/;
avkrysningsskjema_karantenehotell_engelsk.pdf (regjeringen.no)
The coronavirus situation - regjeringen.no
https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/

RUMUNIJA
Državljani Srbije ne mogu ući u Rumuniju ukoliko nemaju regulisan boravak.
Tranzit je moguć pod uslovom da se teritorija Rumunije napusti u roku od 24 sata.
U Rumuniju mogu ući lica koja putuju poslovno i prilože dokaze o saradnji sa privrednim subjektima u Rumuniji (pozivno pismo ili ugovor o radu), članovi porodice rumunskih i državljana drugih država članica EU, studenti, prekogranični radnici, sezonski poljoprivredni radnici, medicinsko osoblje, pomorsko i rečno osoblje, članovi međunarodnih sportskih delagacija, filmski radnici i umetnici.
Licima koja iz Srbije ulaze u Rumuniju i kojima je dozvoljen ulazak, ukoliko prilože negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, određuje se mera samoizolacije/ karantina u trajanju od 10 dana. Licima koja ne poseduju negativan PCR test, određuje se mera samoizolacije/karantina u trajanju od 14 dana.
Od navedene mere samoizolacije/karantina izuzete su sledeće kategorije: lica koja ostaju na teritoriji Rumunije najduže 72 sata, ukoliko prilože negativan PCR test; lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od primanja druge doze vakcine; lica za koja je potvrđeno da su bila pozitivna na virus u poslednjih 90 dana pre ulaska u Rumuniju, što dokazuju prezentovanjem medicinske dokumentacije; predstavnici stranih kompanija koje imaju predstavništva/filijale u Rumuniji; vozači teretnih vozila (veća od 2.4 tone) i putničnih vozila (sa više od 9 sedišta); diplomate; pomorsko i rečno osoblje; prekogranični radnici; studenti; članovi međunarodnih sportskih delegacija; filmski radnici.

RUSKA FEDERACIJA    
Državljani Srbije mogu ući u Rusku Federaciju isključivo direktnim letom na relaciji Beograd - Moskva preko avio kompanija „Air Serbia“ i „Aeroflot“. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Državljani Srbije koji u Rusku Federaciju dolaze iz drugih pravaca, sa presedanjem u nekoj trećoj zemlji (na primer Istanbulu) ili drumskim putem, neophodno je da poseduju posebnu dozvolu za ulazak Kriznog štaba Ruske Federacije.

SAD
Državljani Srbije mogu da uđu u SAD. Međutim, u SAD ne mogu da uđu ona lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini (osim Hong Konga i Makao), Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu.
Obavezan je negativan PCR ili NAAT test, ne stariji od 3 dana ili za one koji su preležali bolest pozitivan test, ne stariji od 3 meseca, uz lekarsku potvrdu kojom se tvrdi da je lice bezbedno za putovanje. Test je obavezan i za decu počev od dve godine. Kontrolu posedovanja testa vrši avio prevoznik. Takođe, preporučuje se da se test uradi i u SAD, između trećeg i petog dana po dolasku, kao i da se bude 7 dana u samoizolaciji. Ukoliko dođe do odlaganja leta, iz bilo kojih razloga, putnici će morati da rade novi test ukoliko se ne uklapaju u traženi rok od 3 dana pre putovanja.
Dodatne informacije se mogu naći na sledećem linku: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html

SEVERNA MAKEDONIJA
U skladu sa odlukom Vlade, od 12.oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

SLOVAČKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Slovačku ukoliko imaju konkretan razlog (npr. poslovni put, poseta bliskim osobama, radi zaposlenja i sl). Neophodna je elektronska registracija pre ulaska na teritoriju Slovačke na: http://korona.gov.sk/ehranica, kao i izolacija u kućnim uslovima do dobijanja negativnog testa koji se radi najranije osmog dana izolacije. Osobe koje dolaze avionom treba da popune formular na sajtu http://www.mindop.sk/covid.
Osobe koje su tokom prethodnih 14 dana posetile isključivo države: članice Evropske unije, Island, Norvešku, Lihtenštajn, Švajcarsku ili Ujedinjeno Kraljevstvo mogu ući u Slovačku bez poštovanja epidemioloških mera ukoliko su: vakcinisani drugom dozom mRNA (iRNK) vakcine protiv COVID-19, nakon 14 dana od vakcinacije; vakcinisani prvom dozom COVID-19 vektorske vakcine nakon 4 nedelje od vakcinacije; vakcinisani prvom dozom vakcine protiv COVID-19, ako je ona primljena u intervalu od 180 dana od preležane bolesti COVID-19.
Tranzit je moguć za sve osobe, sa članovima porodice, ukoliko putuju u državu u kojoj imaju odobren boravak ili čiji su državljani. Tranzit može da traje do osam sati. Ostalim licima je neophodna dozvola za tranzit (osim izuzetaka, kao što su vozači kamiona, autobusa i sl).

SLOVENIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana ili posedovanje PCR ili brzog antigenskog testa (HAGT), ne starijeg od 48 sati i urađenog u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.
Od obaveze karantina i posedovanja pomenutih testova, državljani Srbije su izuzeti u sledećim slučajevima: ukoliko prilože potvrdu o pozitivnom HAGT ili PCR testu starijem od 21 dan, ali ne i starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci (test/potvrda izdata u EU, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD); ukoliko prilože negativan PCR  test, ne stariji od 48 sati, izdat u Srbiji, a ulaze u Sloveniju na kontrolnoj tački A-aerodrom; ukoliko prilože potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i  AstraZeneca najmanje 21 dan; ukoliko se tranzitira kroz Sloveniju i napušta zemlja najkasnije u roku od 12 sati nakon ulaska; ukoliko je reč o osobama sa diplomatskom putnom ispravom; ukoliko je reč o licu koje dnevno ili povremeno prelazi granicu radi angažovanja u oblasti vaspitanja, obrazovanja ili naučnog istraživanja i to potvrđuje odgovarajućim dokazima; ukoliko je reč o licima u sektoru međunarodnog prevoza; ukoliko je reč o licima koja vrši prevoz robe u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju; ukoliko su vlasnici nekretnina ili zakupci zemljišta u pograničnim delovima; ukoliko je reč o licu koje je dovezeno u Sloveniju spasilačkim ili sanitetnim vozilom, kao i pratećoj zdravstvenoj pratnji u tom vozilu; ukoliko su pripadnici služba zaštite i spasavanja, zdravstva, policije, vatrogasaca ili druga lica koja vrše humanitarni prevoz i vraćaju se u roku od 24 sata; ukoliko se granica prelazi iz hitnih razloga vezanih za otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život, nekretninu i poslovnih razloga, a vraća se u roku od 12 sati po prelasku granice; ukoliko je pripadnik policije ili službenik državnih organa koji se vraća sa upućivanja na rad u inostranstvu, kao i službenik državnih organa i akreditovani novinar na službenom putu u inostranstvu; ukoliko ima zakazanu zdravstvenu uslugu u Sloveniji i vraća se nazad odmah po obavljenoj usluzi.
Za tranzit kroz Sloveniju neophodno je posedovanje dokaza o omogućenom ulasku u državu u koju se lice uputilo (boravišna dozvola, overeno pozivno pismo, rezervacija hotela i sl.) i nije potrebno posedovanje negativnog PCR testa. Tranzit može trajati maksimalno 12 sati.
Detaljnije informacije možete pronaći na sledećem linku: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/

TURSKA
Državljani Srbije mogu ući u Tursku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od šest godina. Potvrda o vakcinaciji bilo kojom vakcinom se ne prihvata umesto negativnog PCR testa. U slučaju da lice ulazi u Tursku drumskim putem i ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ne poseduje adresa boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana karantina se lice testira i ukoliko rezultat bude negativan, karantin se prekida. U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi. 

UKRAJINA
Državljani Srbije mogu da uđu u Ukrajinu ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i polisu zdravstvenog osiguranja na troškove lečenja od virusa COVID-19 za vreme boravka u Ukrajini izdatu od strane osiguravajuće kompanije registrovane u Ukrajini ili osiguravajuće kompanije koja ima predstavništvo ili ugovorne odnose sa osiguravajućom kompanijom – partnerom na teritoriji Ukrajine. Od obaveze posedovanja PCR testa i osiguranja su izuzeti: lica koja imaju stalni boravak u Ukrajini, izbeglice, zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavništva međunarodnih misija i organizacija akreditovanim u Ukrajini i članovi njihovih porodica, vozači i članovi posada teretnih vozila, autobusa u redovnom i neredovnom prevozu, članovi vazduhoplovnih i pomorskih posada, rečnih brodova, članovi voznih i železničkih posada, pripadnici jedinica oružanih snaga država članica NATO-a i država članica programa „Partnerstvo za mir“, koji učestvuju u obuci jedinica Oružanih snaga. Deca, strani državljani, mlađa od 12 godina, moraju posedovati samo osiguranje na troškove lečenja od COVID-19, ali ne i negativni PCR test. Strani državljani sa stalnim boravkom u Ukrajini podležu samoizolaciji u trajanju od 14 dana i dužni su da instaliraju mobilnu aplikaciju „Vdoma“. Od obaveze samoizolacije izuzeti su: lica mlađa od 12 godina, vozači i članovi posada teretnih vozila i autobusa u redovnom prevozu, članovi posada vazduhoplova i brodova, rečnih brodova, članovi voznih i železničkih posada, osobe koje transportuju matične ćelije radi transplantacije, osobe sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata do prelaska državne granice. Samoizolacija se može prekinuti pre isteka perioda od 14 dana u slučaju dobijanja negativnog PCR testa, koji je urađen nakon prelaska državne granice. Testiranje nije moguće obaviti na graničnim punktovima. Ulazak i izlazak sa teritorije Donjecka, Luganska, Krima i Sevastopolja podrazumeva da strani državljani poseduju polisu zdravstvenog osiguranja na troškove lečenja od COVID-19. Navedena polisa osiguranja nije potrebna stranim državljanima sa stalnim boravkom u Ukrajini, zaposlenima u predstavništvima međunarodnih misija i organizacija akreditovanim u Ukrajini.

HRVATSKA
Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju (u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili u drugom obliku turističkog smeštaja), koji su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj ili putuju u Hrvatsku zbog neodložnih ličnih/porodičnih razloga/poslovnih obaveza mogu da uđu u Republiku Hrvatsku ukoliko:

·         prilože negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati;

·         prilože potvrdu o vakcinaciji  (prošlo više od 14 dana od primanja druge doze vakcine);

·         ukoliko je osoba prebolela COVID-19  (poseduje lekarsku potvrdu o tome ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa), te je nakon toga vakcinisana najmanje jednom dozom vakcine, izuzeće od obaveze posedovanja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa odnosno samoizolacije se produžava do pet (5) meseci od primene vakcine;

·         prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu ili brzom antigenskom testu kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa SARS-CoV-2, pri čemu je test urađen u prethodnih 180 dana, a stariji je od 11 dana računajući od dana dolaska na granični prelaz, ili uz potvrdu lekara da je osoba preležala COVID-19;

·         uz obavezu PCR ili brzog antigenskog testiranja odmah po dolasku u Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do dobijanja negativnog rezultata. U slučaju da testiranje nije moguće obaviti određuje se mera samoizolacije u trajanju od 10 dana.

Pored navedenog, prilikom ulaska u Hrvatsku, svi putnici su u obavezi da prilože i verodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga putovanja u Hrvatsku.

Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.

Deca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa i samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji poseduju negativan PCR test ili brzi antigentski test, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili preboleloj bolesti COVID-19.

Osobe koje putuju u Hrvatsku iz humanitarnih razloga - pomoć područjima pogođenim zemljotresom mogu ući u Hrvatsku po osnovu prethodne saglasnosti Stožera civilne zaštite Hrvatske. Za te lica se ne zahteva potvrda o testiranju i vakcinaciji, niti im se određuje samoizolacija.

CRNA GORA
Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore.
Zdravstveno upozorenje dostupno je na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori i objavljuje se na internet stranici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Obrazac zdravstvenog upozorenja možete preuzeti sa ove internet adrese:
https://mzd.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=422471&rType=2&file=Obavje%C5%A1tenje%20-%20zdravstveno%20upozorenje%20IJZCG%2011.01.2021.pdf 
Detalji u vezi sa ulaskom stranih državljana u Crnu Goru se mogu naći u sledećem linku: https://www.gov.me/naslovna

ČEŠKA REPUBLIKA
Državljni Srbije ne mogu da uđu u Češku Republiku osim lica sa regulisanim boravkom. Izuzetak su određene kategorije lica kao što su: članovi porodice čeških državljana; ako je ulazak u interesu Češke; hitne situacije – unapred zakazana medicinska intervencija, odazivanje na poziv državnog organa; tranzit kroz Češku; radnici u međunarodnom transportu; diplomate akreditovane u Češkoj i članovi njihovih porodica; kao i partneri čeških državljana. Sva lica koja dolaze iz Srbije, kao tamno crvene zone, dužna su: da poseduju RT-PCR test, ne stariji od 72 sata; da se, pre ulaska u Češku, prijave nadležnom regionalnom zavodu za javno zdravlje (po mestu gde borave) i popune elektronski formular koji se može preuzeti putem sledećeg linka https://plf.uzis.cz/; da kopiju navedenog formulara prezentuju prilikom kontrole na granici, kao i sve vreme boravka u Češkoj; da se o sopstvenom trošku, testiraju na COVID-19, najranije 5. dana od dana ulaska u Češku, i, bez odlaganja, rezultat testa dostave nadležnom zavodu za javno zdravlje; moraju biti u samoizolaciji do dobijanja negativnog rezultata testa; obaveza nošenja maske tipa FFP2, KN95, N95, AS/NZ P2, DS FFR traje 14 dana. Zaposlena lica i studenti imaju obavezu da obaveste svog poslodavca, odnosno obrazovnu ustanovu o boravku u tamno crvenoj zoni dužem od 12 časova.
Tranzit kroz Češku ne sme trajati duže od 12 sati. Sva lica u tranzitu dužna su da poseduju negativan rezultat RT-PCR, ne stariji od 72 sata ili antigenski test, ne stariji od 24 sata. Sve vreme trajanja tranzita važi obaveza nošenja maske tipa FFP2, KN95, N95, AS/NZ P2, DS FFR. Navedena obaveza ne važi za tranzit na aerodromu ali važi za lica koja kopnom nastavljaju put po dolasku avionom u Češku. Radnici u međunarodnom transportu koji preko Češke tranzitiraju do Nemačke u obavezi su da, prilikom ulaska u Češku, poseduju negativan rezultat RT-PCR/antigenskog testa na COVID-19, ne stariji od 36 sati, odnosno za ulazak u SRN ne stariji od 48 sati.
Prilikom dolaska u Češku, na medicinsku intervenciju vantelesne oplodnje, obavezno je testiranje na COVID-19 u Češkoj. U slučaju pozitivnog rezultata testa urađenog u Češkoj, paru se određuje dvonedeljni karantin kao obavezan, zbog čega će biti onemogućen da obavi medicinsku intervenciju u planiranom terminu. Potrebno je, pre polaska na put, uplatiti adekvatno zdravstveno osiguranje koje pokriva COVID-19.

ŠVAJCARSKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švajcarsku Konfederaciju osim lica koja imaju regulisani boravak.
Lica koja imaju pravo da uđu iz Srbije u Švajcarsku moraju da najave svoj dolazak popunjavanjem prijave na sajtu https://swissplf.admin.ch/home, ali samo ako dolaze avionom, autobusom, vozom ili brodom. Putnici koji dolaze iz Srbije avionom, moraju da poseduju i negativan PCR test.
Od 22.febraura 2021.g. putnici koji dolaze iz Srbije moraju unapred da najave svoj dolazak na sajtu https://swissplf.admin.ch/home, da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (bez obzira na prevozno sredstvo kojim dolaze) i da se podvrgnu desetodnevnom karantinu (kućnoj izolaciji), koji može da se prekine negativnim PCR testom tek sedmog dana od ulaska u Švajcarsku.
Više informacija se mogu naći u sledećem linku: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html 
Tranzit je dozvoljen za lica koja poseduju regulisan boravak u odredišnoj zemlji u Šengenskom prostoru. U tom slučaju, potrebno je staviti na uvid dokaz o nameri i mogućnosti ulaska u tu zemlju.

ŠVEDSKA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švedsku, osim lica koja imaju regulisani boravak najmanje godinu dana. Nije dozvoljen ni tranzit preko aerodroma u Švedskoj.
Svi strani državljani koji ulaze u Švedsku moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Od ovog pravila izuzete su osobe mlađe od 18 godina, kao i lica koja imaju dozvolu boravka u Švedskoj i lica zaposlena u sektoru saobraćaja.

ŠPANIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u Španiju. Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim ili privremenim boravkom u Španiji i zemljama EU i Šengena, nosioci dugotrajne vize, studenti sa odgovarajaućom dozvolom, diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti, visokokvalifikovani radnici čiji je rad neophodan i ne može se odložiti ili obavljati na daljinu, uključujući učesnike sportskih događaja na visokom nivou, lica koja putuju iz propisno akreditovanih imperativnih porodičnih razloga i lica koji dokumentuju razloge više sile ili potrebe, ili im je ulazak dozvoljen iz humanitarnih razloga. Takođe, izuzeta su i lica sa boravkom u zemaljama - Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, pod uslovom da dolaze direktno iz tih zemalja.
Od 23. novembra je neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata za putnike koji ulaze u Španiju iz rizičnih zemalja EU (crvena i siva zona) i 37 trećih zemalja, među kojima je i Srbija.
Svi putnici moraju da popune zdravstveni obrazac pre ulaska u zemlju putem internet adrese www.spth.gob.es ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.


Preuzmi PDF